Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zadržování karty pacienta

Dobrý den, mám problém s nastupující doktorkou. Moje babička je již v pokročilém věku a má sklerózu a stařeckou demenci, proto mi dala plnou moc, ohledně vyřizování přestupu k jinému lékaři, protože její původní dr šla od nového roku do důchodu, ale můj problém je s paní "doktorkou", která nastoupila po ní. Odmítá vydat kartu novému lékaři, odmítla mi poskytnou kopii, výpis mi udělala pouze z lékařské zprávy, kterou jsme jí my donesli po novém roce, z původní karty mi odmítá i přes plnou moc udělat výpis. Je arogantní, vysmála se mi do obličeje, že na to jako nemám právo, peníze za pořízení výpisu si vzala, chtěla mi sebrat i plnou moc, dokonce mi i po zavření dveří ordinace přikazovala, co mám a nemám dělat, když jsem jí sdělila, že nejsem její pacient,a by mi přikazovala, tak mi pouze odpověděla, že jsem drzá a že nerespektuji, že je lékař (zřejmě, to že má diplom jí dává právo s lidmi jednat jak se jí zachce), že je tam z něčeho osočuji (to protože mi do očí tvrdili, že dokumentaci poslali, přitom to byla lež, já lítala po městě od doktora k doktorovi, abych zjistila, že si ze mě dělá dobrý den). Už jsem opravdu zoufalá, chceme babičce vyřídit pečovatelský příspěvek, ale naše nová doktorka pro to potřebuje, kdy babička byla kdy na jakých vyšetřeních, atd, že ji prý nemůže na všechno poslat znovu, ale ta nástupkyně dělá takovéto excesy, už tak máme dost starostí s babičkou, ještě takovéto chování od lékařky, která se tam ani neohřála a vysmívá se lidem a je opravdu arogantní, nikdy, nikdy v životě jsem se s takovým jednáním nesetkala, je mi jasné, že podávat stížnost nemá smysl, že se se sestrou budou krýt, jde mi jen o to, jak z ní dostat tu dokumentaci, kterou už nutně potřebujeme. Předem děkuji za vaši odpověď

Andrella05

Odpověď:

Dobrý den,

každý pacient má právo na nahlížení do zdravotnické dokumentace a pořizování si z ní výpisy či kopie. Bližší informace můžete nalézt zde.

Pokud Vám babička udělila k nahlížení plnou moc, musí vás lékařka nechat nahlížet. Jediné co může zpochybnit je autentičnost plné moci, což se dá vyřešit například notářským ověřením. Další možností je zaslat písemnou žádost o zaslání kopie dokumentace, na kterou musí lékařka reagovat a do 30 dní kopii dokumentace poslat. Pokud i přesto odmítne, tak ji upozorněte, že budete věc dále řešit. Pokud již uplynula lhůta 30 dnů, pokuste se lékaře kontaktovat a zjistit, proč vám dosud dokumentaci nevydali, a zároveň ho znovu o vydání dokumentace požádat. Jestliže vám zdravotníci i přes to odmítají kopii dokumentace  poskytnout, můžete na jejich postup podat stížnost, nebo je možné se bránit také podáním žaloby k soudu.  Na doktorku můžete podat stížnost nebo je možné se bránit také podáním žaloby k soudu. V takovém případě bychom Vám doporučili konzultovat případnou žalobu s advokátem. Vybrat si ho můžete ze seznamu advokátů České advokátní komory.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

24.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS