Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zaměstnavatel neoprávněně nahlédl do dokumentace

Dobrý den, pracuji v chemickém průmyslu na rizikovém pracovišti. Následkem potřísnění chemikálií jsem byl měsíc v pracovní neschopnosti, kterou mi vystavila kožní lékařka. Úraz jsem nehlásil jako pracovní a lékařce sdělil, že ani hlásit nehodlám. Paní doktorka si vyžádala po firmě vzorky chem.látek pro testy na případnou alergii. V žádosti uvedla mé jméno a poté chtěl zaměstnavatel znát výsledky mého vyšetření. Lékařka jim údajně výsledky sdělila a na základě toho mi neprodlouží pracovní smlouvu. Měla lékařka právo sdělovat zaměstnavateli můj zdravotní stav? Je možné, že firma zfalšovala můj souhlas k nahlédnutí do dokumentace? Kdo by byl v takovém případě stíhan?
(Ještě dodám, že testy nedopadly nijak tragicky, jen mi lékařka doporučila omezení přímého styku s jednou složkou těchto testů). Předem děkuji za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

lékařka zaměstnavateli není oprávněna bez vašeho souhlasu sdělovat váš zdravotní stav. Svým jednáním tedy pravděpodobně porušila povinnost mlčenlivosti.
Pacient si v tomto případě může stěžovat nadřízenému lékaři, případně podat stížnost ke zřizovateli zdravotnického zařízení nebo dalším subjektům (více o stížnostech najdete zde).

Další možností je domáhat se zadostiučinění podáním žaloby na ochranu osobnosti. Došlo zde totiž k zásahu do Vašich osobnostních práv a do Vašeho soukromí a takové konání lze řešit soudně. Sice v českém prostřední nejsou takové postupy příliš běžné, potencionální možnost zde je. Tímto způsobem by bylo pravděpodobné získat omluvu. O tom jestli, případně jak vysokou částku by vám soud mohl přiznat, je však těžké říci. Pokud byste opravdu zvažoval podání žaloby, neobejdete se bez konzultace advokáta.

To, zda je pravděpodobné, že byl Váš souhlas zfalšován bohužel nemůžeme posoudit. Je možné, že to ani nebylo třeba a prostě mu lékařka poskytla dané informace bez jakéhokoli souhlasu, na což však neměla právo. Stíhána by byla ve Vámi načrtnuté situaci konkrétní soba, jež podpis zfalšovala.

Vaše Férová nemocnice

1.3.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS