Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní karta od lékaře, který již neordinuje

Dobrý den,


mám panickou hrůzu z lékaru, proto je nenavštěvuji. Naposledy jsem byla u svého dětského lékaře v 18-ti letech. Nyní mi je 35 let, a našla jsem si nového lékaře, ke kterému jsem se zaregistrovala. On však po mně vyžaduje mou zdravotní kartu. Nevím kde bych ji měla hledat. Můj dětský lékař už neordinuje. Poradíte kam bych se mohla obrátit, abych dala své dokumenty do pořádku.

Děkuji.

Zuzana

Odpověď:

Dobrý den,

při změně lékáře, má původní lékař povinnost předat novému lékaři informace ze zdravotnické dokumentace, nikoliv zdravotnickou dokumentaci celou. Předávají se například její opisy, kopie, fotokopie. Tyto si můžete pořídit z Vaší karty sama, například tak, že si s sebou vezmete fotoaparát a informace z karty si vyfotíte. Jelikož Váš původní lékař již neordinuje, budete muset zjistit, kde se Vaše zdravotnická dokumentace nachází.

Pediatři mají ze zákona povinnost uchovávat zdravotnickou dokumentaci po dobu 10 let od změny registrujícího poskytovatele, tedy 10 let od té doby, kdy jste se odregistrovala u svého bývalého pediatra. Lékaři však většinou uchovávájí zdravotnické dokumentace i déle. Pokud lékař ukončuje praxi předá lékařskou dokumentaci lékaři, který praxi přebírá a pokud takový lékař není, předá ji příslušnému správnímu orgánu. 

Můžete se tedy zajít zeptat pediatra, který praxi po Vašem původním pediatrovi převzal a pokud takový není, je třeba dotázat se na Váš Krajský úřad. 

Vaše Férová nemocnice.

7.8.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS