Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní karta

Dobrý den.
Už více jak deset let jsem nebyla u žádného praktického lékaře. Během těch deseti let jsem měnila zdravotní pojišťovnu a přestěhovala jsem se. Naposledy jsem svou zdravotní kartu měla u dětského lékaře a následně u školní doktorky na střední škole, která už ale neordinuje a je to dohromady 15 let, co jsem se k ní registrovala. Od té doby jsem u ní nebyla. Zdravotní pojišťovna nynější mou dokumentaci nemá, jelikož jsem se ještě k žádnému lékaři nepřihlásila a na pojišťovně předchozí mi sdělili, že nemají žádné záznamy o žádném lékaři (zřejmě byly informace smazány, jinak si nedovedu představit, proč nemají ani mého pediatra, zubaře, ani gynekologa). Svou zdravotní kartu ale teď potřebuji k nástupu do nového zaměstnání. Kde se jí dopátrám?

Děkuji za odpověď

lisa

Odpověď:

Dobrý den,

registrující lékař má povinnost uchovávat Vaší zdravotnickou dokumentaci 10 let poté, kdy jste od něj odešla. Je tedy možné, že dokumentace by mohla být ještě někde uložena, ale ze zákona tuto povinnost Vaše bývalá lékařka nemá, protože již zřejmě uplynulo 10 let. Doporučujeme Vám zjistit, zda po ukončení poskytování zdravotních služeb Vaší bývalé lékařky pokračuje jiná osoba v její činnosti, u které by Vaše dokumentace mohla být. Pokud neexistuje žádný pokračovatel v činnosti Vaší bývalé lékařky, měla povinnost předat ji krajskému úřadu, v jehož obvodu je zdravotnické zařízení.

Je ale bohužel možné, že již Vaše zdravotní dokumentace byla skartována a v současné době neexistuje. Doporučujeme Vám zaregistrovat se u lékaře, který může provést potřebná vyšetření a povede do budoucna Vaši zdravotnickou dokumentaci.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

3.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS