Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotnická dokumentace při změně lékaře

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně zdravotní karty. Dlouho už nebydlím ve městě, kde mám praktického lékaře a již několik let jsem jej nenavštívila. Teď jsem se rozhodla, že bych přestoupila jinam, ale zatím jsem si nikoho nehledala. Chtěla jsem pouze vyzvednout svou zdravotní kartu s tím, že si ji nechám u sebe a až si lékaře najdu, tak mu ji předám. Stávající lékař mi ale prý kartu vydá až na žádanku od nového. Přitom jsem si tady u vás v poradně přečetla, že nejsem povinná mít praktického lékaře. Můžete mi prosím poradit, jak mám jednat? Děkuji.

Nikol

Odpověď:

Dobrý den,

Vašemu nynějšímu praktickému lékaři zákon ukládá povinnost předat Vašemu novému praktickému lékaři informace o zdravotním a sociálním stavu, tak aby byla zajištěna návaznost dalších zdravotních služeb. Tyto informace mu poslouží především proto, aby byla správným způsobem zajištěna zdravotní péče o Vás jako o pacientku. Zákon nezmiňuje, jakou formou si lékaři informace předají, musí si jich předat dostatek na to, aby byla zaručena návaznost zdravotní péče o Vás jako o pacienta. Je tedy možné, aby původní lékař udělal výpis z karty nebo aby udělal kopii zdravotnické dokumentace. Originál zdravotní dokumentace má původní lékař povinnost ze zákona uchovat, neměl by tedy putovat s pacientem k lékaři novému. Zákon taky bohužel nestanovuje původním lékařům časové lhůty, do kterých musí informace předat, měli tak ale učinit co nejdříve.

Váš lékař nemá nicméně pravdu v tom, že ji musí požádat lékař nový. Požádat o kopii/výpis si můžete Vy sama v rámci práva pacienta na přístup ke zdravotnické dokumentaci. Váš původní lékař si ale za kopii/výpis může chtít nechat zaplatit tzv. účelně vynaložené náklady, tj.: při kopii cena kopírování, papíru, při výpisu to může být i strávený čas. Ceníky těchto služeb by měly být vyvěšeny v čekárně. Pokud by původní lékař pořizoval kopii pro nového lékaře, zákon ji o nárokování poplatků s tímto spojených neopravňuje.

Máte právo také do své dokumentace nahlédnout, a při tom eventuálně pořídit vlastní kopie, např. fotoaparátem, přičemž toto nahlížení je bezplatné, respektive zákon lékaře neopravňuje účtovat si za něj náklady.

Podle zákona máte právo na volbu lékaře a zdravotnického zařízení. Tedy není to Vaše povinnost. Pokud nebudete mít praktického lékaře a budete potřebovat neodkladnou péči, musí Vás ošetřit jakýkoliv lékař. I přesto je ale doporučeno mít svého praktického lékaře jako lékaře první linie, který o Vašem zdravotním stavu ví nejvíc.

Dále uvádíme odkazy, které si můžete přečíst na našem webu v souvislosti s Vaším problémem:

http://www.ferovanemocnice.cz/zdravotnicka-dokumentace-a-lekarske-tajemstvi-26/zdravotnicka-dokumentace-79.html

http://www.ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/zdravotnicka-dokumentace-a-lekarske-tajemstvi-26/n-lze-nesouhlasit-3172.html

Vaše Férová nemocnice

6.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS