Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotnická dokumentace a její skartování

Dobrý den,

přecházím k jinému praktickému lékaři. Současná paní doktorka mi předala kartu, kterou mám následně odevzdat. Překvapilo mě, že tam mám záznamy jen za posledních cca 9 let. Rok 2008 a starší tam není. Chtěla jsem se zeptat, zda je takto možné skartovat staré údaje?

Děkuji Vám za odpověď.

ave

Odpověď:

Dobrý den,

vedení zdravotnické dokumentace se řídí zákonem č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách (dále jen „ZoZS“). Podle § 53 odst. 1 ZoZS je lékař povinen zdravotnickou dokumentaci uchovávat a nakládat s ní pouze podle zákona. Uchovávání zdravotnické dokumentace dále upravuje vyhláška č. 98/2012., o zdravotnické dokumentaci. V příloze č. 3 se dočteme, že se uchovává 10 let po úmrtí pacienta v případě praktického lékaře, zubního lékaře nebo gynekologa. V případě ambulantní péče pak 5 let po posledním vyšetření pacienta. Z tohto tedy plyne, že originál zdravotnické dokumentace se nemá vůbec předávat, pokud praktický léakř nekončí. Praktická lékařka nesměla starší informace skartovat, je možné, že je např. pouze uchovává v jiné kartotéce, zeptejte se jí na to.. Předává se pouze kopie nebo alespoň informace nezbytné k zajištění návaznosti poskytování služeb. V případě neuchování originálu se lékař vystavuje sankcím (viz níže).

Ve Vašem případě doporučujeme dotázat se Vaší lékařky, zdali si evidenci nevedla ještě elektronicky a pokusit se o smírné řešení. V případě, že byste chtěla situaci dále řešit, můžete dát podnět na příslušný odbor zdravotnictví krajského úřadu. Porušení povinnosti vést, uchovávat nebo nakládat se zdravotnickou dokumentací může být sankciováno pokutou ve výši až 500.000,- Kč (§ 117 odst. 3 písm. e) ZoZS). Další možností je podat stížnost či podnět České lékařské komoře, která na výkon lékařského povolání dohlíží. Více informací o podávání stížností naleznete zde: Stížnost.

S pozdravem

28.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS