Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztracená zdravotnická dokumentace

Zdravím, mám dotaz. Můj syn chodil k lékařce, ta však odešla na jeden rok do jiné ordinace v té době se v její původní ordinaci střídala spousta lékařek, pak odešla i zdravotní sestra. Já jsem ordinaci se synem navštívila v listopadu, kdy bylo vše v pořádku. V prosinci jsem se dozvěděla, že lékařka, co z ordinace na rok odešla je již zpět, tak jsem přešla k ní do jiné ordinace. Zažádala jsem si o zdravotní kartu mého syna, avšak už přes tři měsíce jsem se karty nedočkala. Nakonec jsem se vydala na zdravotní středisko, vyžádat si kartu osobně, kde mi bylo řečeno, že se karta prostě ztratila, v ordinaci není a že s tím nic neudělají. Když jsem se ptala, jak se mohla ztratit, když se přece nikdo do ordinace a k dokumentaci nedostane, tak i bylo řečeno, ať si dávám pozor na jazyk, že je urážím a napadám. Na to jsem odpověděla, že kartu svého syna chci, tak ať ji najdou. A bylo mi odpovězeno, že tam prostě není a ať nezdržuji. Následně mi zabouchly dveře. Prosím o odpověď, jak mám tuto situaci řešit.

zombice

Odpověď:

Dobrý den,
 

vedení zdravotnické dokumentace upravuje zákon o zdravotních službách, podle kterého je poskytovatel zdravotních služeb povinen vést a uchovávat zdravotnickou dokumentaci a nakládat s ní podle tohoto zákona a jiných právních předpisů (§ 53 odst. 1). Zároveň je dodržování těchto povinností i součástí postupu de lege artis.

Pokud poskytovatel zdravotních služeb chce ukončit svoji činnosti, je o tom povinen informovat a uvést datum do kdy je možné podávat žádosti o předání zdravotnické dokumentace poskytovateli, kterého si pacient zvolí místo něj. Tuto dokumentaci mu následně předá. Dokumentaci pacientů, kteří takovou žádost nepředložili předá osobě pokračující v poskytování zdravotních služeb. (§ 59)

Pokud tedy lékař ztratil zdravotnickou dokumentaci, dopustil se porušení zákona o zdravotních službách. V případě nesplnění povinnosti vést a uchovávat zdravotnickou dokumentaci zákon o zdravotních službách se poskytovatel zdravotních služeb dopouští správního deliktu (§ 117 odst. 3 písm. e), za který mu hrozí pokuta až 500.000 Kč. Zároveň je zde možnost odejmutí oprávnění k poskytování zdravotních služeb (§ 24 odst. 3 písm. c)). Můžete tedy dát podnět na příslušný odbor zdravotnictví krajského úřadu.

Další možností je se obrátit s písemnou stížností na vedoucího daného zdravotnického zařízení, kde lékař pracuje, případně přímo na něj, pokud se jedná o soukromou ordinaci. Pokud s jejím vyřízením nebudete spokojena, můžete se s písemnou stížností obrátit na krajský úřad. Další možností je podat stížnost či podnět České lékařské komoře, která na výkon lékařského povolání dohlíží. Více informací o podávání stížností naleznete zde: Stížnost.

Ztracením zdravotnické dokumentace se dále lékař dopouští porušování zákona o ochraně osobních údajů. Lékař je totiž podle tohoto zákona správcem osobních údajů, jelikož zpracovává osobní údaje (viz § 4 písm. j)) a jako takový zpracovatel má určité povinnosti stanovené právě zákonem o ochraně osobních údajů. K takový povinnostem patří i povinnost přijmout opatření, aby ke ztrátě osobních údajů nedošlo (§ 13 odst. 1). Při porušení těchto povinností se dopouští správního deliktu (§ 45 odst. 1 písm. h), za který mu hrozí pokuta až 5 milionů korun. Je tedy možné dát podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Na obdobné dotazy jsme odpovídali již v minulosti, jejich znění si můžete prohlédnou zde: Sankce za špatné vedení zdravotnické dokumentace a zde: Ztracená dokumentace. Další informace o zdravotní informaci můžete nalézt i zde.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

15.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS