Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztracená zdravotnická dokumentace

Dobrý den.

Nemůžu dohledat svou zdravotní kartu. Poslední lékař mi tvrdí, že jsem u něj nebyl nikdy registrován a to i přesto, že jsem k němu chodil. Po odstěhování jsem přestal lékaře navštěvovat. Nyní potřebuji nového lékaře, ale žádný mě nevezme bez výpisu zo zdravotní karty. Ta údajně neexistuje. Všeobecní zdravotní pojišťovna tvrdí, že nejsem registrován pod jakéhokoliv lékaře.

Děkuji. 

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

vedení zdravotnické dokumentace upravuje zákon o zdravotních službách, podle kterého je poskytovatel povinen vést a uchovávat zdravotnickou dokumentaci a nakládat s ní podle tohoto zákona a jiních právních předpisú (§ 53 odst. 1). 

Pokud tedy lékař ztratil zdravotní dokumentaci, dopustil se porušení zákona o zdravotních službách. V případe porušení povinnosti vést a uchovávat zdravotnickou dokumentaci obsahuje zákon o zdravotních službách  sankci v podobě správního deliktu (§ 117 odst. 3 písm. e)), za který hrozí pokuta až 500.000 Kč. Zároveň existuje i možnost odejmutí oprávnění k poskytování zdravotních služeb (§ 24 odst. 3 písm. c)). S tím souvisí i Vaše právo podat podnět na příslušný odbor zdravotnictví krajského úřadu.

Jednou z možností je podat stížnost či podnět České lékařské komoře, která na výkon lékařského povolání dohlíží. Taktéž sa můžete obrátit s písemnou stížností na vedoucího zdravonického zařízení, ve kterém lékař pracuje, případne na něj, pokud se jedná o soukromou ordinaci. Více informací o podávaní stížností naleznete zde: Stížnosti.  

Ztracení zdravotnické dokumentace se lékař dopouští porušování zákona o ochraně osobních údajů, a to tím, že podle tohoto zákona je lékař správcem osobních údajů, jelikož spracovává osobní údaje (§ 4 písm. j) a jako takový zpracovatel má stanovené povinnosti, ke kterým patří i povinnost přijmout opatření, aby ke ztrátě osobních údajů nedošlo (§ 13 odst. 1). Pokud poruší nekterou z těchto povinností, dopouští se správního deliktu (§ 45 odst. 1 písm. h)), za který mu hrozí pokuta až do výše 5 milionů korun. V tomhle případe je tedy možné dát podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Na obdobné dotazy jsme odpovídali již v minulosti, jejich znění si můžete prohlédnout zde: Ztracená zdravotnická dokumentace.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6995. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

Váš dotaz v anonymizované formě, včetně naší odpovědi naleznete zde: 

http://ferovanemocnice.cz/pravni-poradna/souhlas-a-rozhodovani-pacienta-32/n--6995.html


S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

31.10.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS