Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta dokumentace

Dobrý den,

zkoumají moji pracovní neschopnost před dvěma lety doposud. Prvně jsem byla registrovaná u jednoho lékaře (u něj jsem byla nemocná, marodila jsem) přešla jsem k jinému doktorovi (u něj jsem také marodila), pak jsem byla těhotná. Teď moje pracovní neschopnosti zkoumá nějaký posudkový lékař, co má vypracovat znalecký posudek. Zažádal si o zdravotní dokumentaci od prvniho pana doktora a ten sdělil, že jsem u něj zrušila registraci s vyžádanou zdravotnickouz dokumentací. Registraci jsem u něj zrušila, to ano, ale žádnou zdravotnickou dokumentaci jsem nežádala, ani ji nemám. Posudkový lékař mi napsal, že mu mám moji zdravotnickou dokumentaci poslat, ale já žádnou nemám, co mám teď dělat? Žádnou dokumentaci nemám. Co z toho můžu mít za problém? Díky za odpověď.

fifinka

Odpověď:

Dobrý den,

povinností lékaře je uchovávat originál Vaší zdravotnické dokumentace. Měl by ho uchovávat, aby jej mohl předložit právě v případě, kdy dojde ke kontrole. Lhůta, po kterou jí musí uchovávat je stanovená na 10 let.

Pokud jste se registrovala u jiného lékaře, mělo dojít k předání kopie či výpisu Vaší dokumentace novému lékaři. Měl by mu ji předat Váš bývalý lékař, sám by měl uchovat její originál. Tento originál nesmí vydat ani Vám. Domníváme se, že lékař porušil svou povinnost, protože neuchovává Vaší zdravotnickou dokumentaci, jak mu stanoví zákon. Žádný postih Vám nemůže hrozit z toho, že zdravotnickou dokumentaci nemáte, protože dle zákona byste ji ani mít neměla.

Doporučujeme Vám obrátit se na Vašeho lékaře, u kterého jste aktuálně registrovaná, a zjistit, zda nedošlo k předání originálu dokumentace nebo předání její kopie, když jste měnila lékaře. Z této dokumentace si můžete opatřit výpis, který můžete předložit posudkovému lékaři.

Další informace o zdravotnické dokumentaci a pořizování jejích kopií naleznete v často kladených otázkách pod odkazem zde, v sekci zdravotnické dokumentace a lékařské tajemství. O postupu v případě ztráty dokumentace se dočtete například v již námi zodpovězeném dotazu zde.

Vaše Férová nemocnice

 

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS