Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zdravotní dokumentace

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, kde nejlépe hledat zdravotní kartu, přítel ji už několik let hledá a zatím marně. Měl ji na střední škole v Pardubicích, bohužel si nepamatuje jméno ošetřujícího lékaře. Pak přešel na vysokou školu do Prahy, ale to už nevím, jestli karta putovala s ním nebo zůstala v Pardubicích. Ptal se na VZP, tam ho odkázali do archivu, ale tam kartu nemají. Už neví jak dál. Děkuji za pomoc.

JanaD

Odpověď:

Dobrý den,

otázkou je, zda si váš partner v Praze našel nového ošetřujícího lékaře. Zdravotní karta neputuje s pacientem sama od sebe. Správně by navíc němela putovat vůbec, a v případě změny ošetřujícího lékaře by měl lékař dosavadní poskytnout lékaři novému pouze jakýsi výpis ze zdravotní karty, který by měl obsahovat všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Tento postup je upraven v zákoně o péče o zdraví lidu. I přesto v minulosti a v podstatě dodnes dochází k předávání kompletní zdravotní dokumantace mezi lékaři. Správně by tak karta měla setrvat u lékaře původního, avšak jak jse výše uvedli, není to vůbec zaručeno. Vyplatí se tedy zeptat, kromě původního, i jiných lékařů, u kterých byl Váš partner registrován po ukončení střední školy.

Píšete, že se Váš přítel byl ptát u VZP. Ta jako taková nemá se samotným uchováváním zdravotnické dokumentace nic společeného, a toto je pouze záležitostí zdravotnických zařízení a jejich pracovníků. I tak však v bezvýchodné situaci, ve které se Váš partner ve svém hledání ocitl, může pojišťovna a její záznamy pomoci. Jméno či adresu ordinace ošetřujícího lékaře lze totiž pomocí jména Vašeho manžela dohledat v platbách tomuto lékaři, které pojišťovna v minulosti provedla. Podobně může v tomto případě posloužit příslušný krajský úřad, který mimo jiné zpracovává registrace pacientů u praktických lékařů. Stačí se tedy zeptat, u koho byl Váš partnek registrován.

V případě, že jméno příslušného lékaře naleznete, avšak tento lékař odešel do důchodu nebo zemřel, zůstala by dokumentace Vašeho přítele v příslušném zdravotnickém zařízení, pokud by se jednalo o ordinaci soukromou, přešla by pod správu příslušného správního úřadu, ve vašem případě nejspíše krajského. Tuto možnost jsme ostatně již řešili zde.

Samotným nalezením příslušného lékaře však není vůbec nic zaručeno. Dle dnes platících předpisů má lékař povinnost uchovávat zdravotnickou dokumentaci ještě 10 let po změně lékaře. Teprve poté může dojít ke skartaci dokumetů. Toto ustanovení však platí relativně nedlouhou dobu. Jedná-li se ovšem o starší záležitost (což je z Vašeho dotazu patrné) je velmi pravděpodobné, že karta byla již skartována, navíc pokud se jedná o kartu z dětství.

I přes komplikovaný přůběh a možná nevelkou pravděpodobnost dosažení úspěchu Vám přejeme hodně štěstí při hledání karty.

Vaše Férová nemocnice

2.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS