Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zdravotnické dokumentace

Dobry den, můj ošetřující lékař zemřel, ordinaci převzala lekarka.ma karta nikde. Tvrdí, že ji nepřevzala. Posledních dvacet let jsem byl jen u jednoho lékaře. Nikde jinde byt karta nemohla. Jak řešit tuto situaci? Děkuji

dzira

Odpověď:

.

Dobrý den,

situaci úmrtí lékaře a následného postupu ohledně zdravotnické dokumentace upravuje zákon o zdravotních službách. Lékařka, která převezme ordinaci po zemřelém lékaři má povinnost neprodleně zabezpečit zdravotnickou dokumentaci, aby byla chráněna mimo jiné před ztrátou. Měl byste zkusit apelovat na lékařku, aby dokumentaci ještě zkusila najít  Může se stát, že předchozí lékař měl jiný systém organizace zdravotnické dokumentace a zkrátka je vaše složka někde zastrčená.

Ještě je důležité, zda jste svého lékaře navštívil v posledních 10 letech, neboť je povinností lékaře uchovávat zdravotnickou dokumentaci ještě 10 let po změně lékaře.  Pokud jste ho tedy nenavštívil v posledních deseti letech, mohl by si myslet, že jste lékaře změnil a dokumentaci skartovat.

Ještě je možné, že Váš předchozí lékař vedl kromě papírové zdravotnické dokumentace i elektronickou podobu dokumentace. Zkuste se na tuto skutečnost taky lékařky zeptat.

Pokud však předchozí lékař svoji povinnost nijak neporušil, pak pochybila pravděpodobně lékařka přebírající ordinaci. Hrozí jí v tomto případě pokuta až 100 000 Kč za spáchání přestupku, pokud je fyzickou osobou zaměstnanou u poskytovatele zdravotních služeb (např. v nemocnici, poliklinice…). Stejná pokuta hrozí za spáchání správního deliktu v případě, že je podnikající fyzická osoba nebo právnická osoba (např. soukromá ordinace). Tímto jí tedy můžete minimálně motivovat, aby dokumentaci zodpovědně hledala.

Pokud byste to chtěl skutečně řešit touto cestou, tak podnět k vyšetření přestupku/správního deliktu se podává u správního úřadu, který je zřizovatelem zdravotnického zařízení, nejčastěji to je krajský úřad. Krajský úřad má povinnost zahájit řízení o přestupku, pokud okolnosti vylíčené v podnětu nasvědčují spáchání přestupku. Pokud o to požádáte, do 30 ti dnů Vás bude informovat, jak podnět vyřídil (zahájení řízení, neshledání důvodů k zahájení řízení, postup příslušnému správnímu orgánu).

Vašed Férová nemocnice

3.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS