Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

1.2.2012Pacienti, kterým je odpírána zdravotní péče, se mohou obrátit na Nadační fond Stránský

V poslední době přibylo případů, kdy nemocnice oznámila pacientovi, že na předepsanou léčbu nemá peníze. Domoci se státem hrazené zdravotní péče nemohou zejména mladí pacienti s diagnostikovanou roztroušenou sklerózou. Tou přitom v České republice trpí až 18 tisíc lidí.

I přes tvrzení politiků, že se situace zlepší, se donedávna nic nedělo. Iniciativu proto převzali lékaři, právníci i pacienti sami, a to právní cestou. Poté, co pacienti oznámili, že se budou soudit s krajskou nemocnicí v Teplicích a požádají soud o nařízení předběžného opatření k zahájení léčby, se nemocnice okamžitě dohodla na hrazení péče pacientů s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Nadační fond Stránský, který tyto právní aktivity podporuje a sponzoruje, proto nyní vyzývá všechny pacienty a skupiny, které pacienty zastupují, aby se v případě problémů s nedostupností zdravotní péče a jejím hrazením připojili k iniciativě na tomto kontaktu: pospisilova@mjs.narodni.cz.

Záměrem nadačního fondu je rozšířit množství žalob a změnit systém tak, aby bylo předem jasné, na co mají pacienti nárok bez ohledu na jejich bydliště nebo místo léčby.

 

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS