Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, díky kterému musí úřady v případě rodičů odmítajících vakcinaci…" /> Povinné očkování na vlnách Českého rozhlasu | Aktuality
Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

21.2.2011Povinné očkování na vlnách Českého rozhlasu

Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, díky kterému musí úřady v případě rodičů odmítajících vakcinaci svých dětí vzít v potaz náboženské přesvědčení a další ústavou zaručená práva, se stalo hlavním tématem pořadu „Zaostřeno na lidská práva”. Ve vysílání Českého rozhlasu 6 komentovala rozsudek soudu a jeho možný dopad právnička Ligy Zuzana Candigliota.

Stručný rozhovor doplněný komentářem redaktorky Jarmily Balážové shrnul nejdůležitější fakta problematiky (ne)očkování. Ve dvaceti minutách pořadu se posluchač může seznámit také s osobními zkušenostmi Petra Sedláčka ze sdružení Rozalio, které prosazuje svobodu volby v očkování. Pan Sedláček vakcinaci svých potomků neodmítá z ideologických důvodů, ale z obav o jejich zdraví v případě zbytečného či příliš časného očkování.

 V závěru vysílání Candigliota vysvětlila výsledky rozhodnutí soudu z právního hlediska. „Rozhodnutí Ústavního soudu opatrně zavádí změny v chápání výjimek z očkování. Donedávna úřady pokutovaly rodiče bez ohledu na jejich důvody k neočkování,“ zhodnotila nález Ústavního soudu Zuzana Candigliota.
 

Poslechněte si pořad „Zaostřeno na lidská práva”.

Tisková zpráva k výnosu Ústavního soudu.

Liga lidských práv již dříve zpracovala analýzu očkování v evropských zemích, která je volně k dispozici zde.

 
 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS