Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

IVF - kolik cyklů musí pojišťovna proplatit

Vážení,

chtěla bych Vás poprosit o informaci, jak je to s proplácením IVF (mimotělní oplodnění). Mám za sebou dva cykly, kdy v jednom bylo zavedeno 1 embryo a ve druhém cyklu embryotransfer (přenos embryí) nebyl proveden z důvodu nevyvíjejících se embryí.

Ráda bych věděla, na kolik cyklů hrazených pojišťovnou mám ještě nárok. V centru asistované reprodukce, kde byly provedeny první dva cykly, mi sdělili, že se jeden pokus, u kterého nebyl proveden embryotransfer, se nepočítá a mám pořád nárok celkem na 4 cykly (podle nového zákona). Ve druhém centru (po zkušenostech jsme ho změnili) nám sdělili, že cyklus, ve kterém nebyl přenos embryí proveden, se počítá jako by bylo zavedeno více embryí.

Prosím proto o informaci, jak je to ve skutečnosti a na kolik cyklů hrazených pojišťovnou mám ještě nárok. Pojišťovna mi odpověděla formou citací zákona a na dotaz mi neodpověděla.

Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

AndreaB

Odpověď:

Dobrý den,

 

bohužel si nejsme jistí, zda jsem Vám schopni poskytnout jednoznačnou odpověď, protože znění zákona není příliš jasné. Do 1. 4. 2012 musely pojišťovny hradit pouze poskytnutou péči v souvislosti s mimotělním oplodněním pouze třikrát za život ženy

 

Od 1. 4. 2012 platí nová právní úprava, podle které musí pojišťovny hradit poskytnutou péči v souvislosti s mimotělním oplodněním nejvíce třikrát za život ženy, případně čtyřikrát za život, za podmínky, že v prvních dvou případech bylo do pohlavních orgánů ženy přeneseno pouze 1 lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy. 

 

Podle našeho názoru je potřeba toto ustanovení vykládat tak, že pokud za sebou máte už 2 cykly, kdy vám ale bylo zavedeno pouze 1 embryo, máte nárok ještě na další 2 cykly. V podstatě se všechny cykly počítají, ale vzhledem k tomu, že v jednom cyklu neproběhl embryotransfer, máte nárok na další 2 cykly. Podle staré právní úpravy byste měla nárok už jen na jeden cyklus, nově máte nárok ještě na dva cykly. 

 

Bohužel k nové právní úpravě neexistuje důvodová zpráva, neboť se nejednalo o vládní návrh, ale změnu navrhl při projednávání zákona v Poslanecké sněmovně Výbor pro zdravotnictví. Tento návrh lze na stránkách Poslanecké sněmovny dohledat, nicméně odůvodnění změny, a tím pádem i bližší upřesnění, jak to zákonodárce myslel, v návrhu chybí. 

 

Bližší vysvětlení by Vám určitě měli poskytnout ve Vaší zdravotní pojišťovně, pokud Vás již jednou odbyli pouze citací zákona, neváhejte se ptát znovu. 

 

Vaše Férová nemocnice

 

8.2.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS