Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přítomnost lékaře u porodu

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda legislativa upravuje povinnost lékaře být přítomen určité fázi porodu. V případě mého druhého porodu v r.2013 lékař provedl vstupní vyšetření, v průběhu 1.doby porodní na porodním sále nebyl a dostavil se až po narození dítěte. Vzhledem k tomu, že jsem v těhotenství navštěvovala z několika důvodů rizikovou poradnu se domnívám, že lékař by alespoň v 2.době porodní měl být na sále. (První porod byl ukončen pro tísen plodu akutně kleštěmi). Vedení porodnice zastává názor, že legislativa upravuje možnost vedení porodu porodní asistentkou. Doslova píše: Za porod v lůžkovém zařízení je odpovědný lékař, přesto může porod vést s jeho souhlasem PA. Tento fakt upravuje legislativa ČR. Nezáleží tedy zda byl u porodu po celou dobu přítomen. Plnou odpovědnost přebírá podpisem porodopisu.
1/ Domnívám se, že tuto možnost legislativa umožňuje až k 1.1.2014, jak to bylo před tímto datem?
2/ Neměla by také žena mít právo se vyjádřit, zda si přeje, aby porod byl vedený někým jiným než lékařem?
Nikdo mi takovou otázku nepoložil.
3/ Porod byl VZP účtován jako "vedený lékařem". Zdá se mi absurdní, aby porod vedl někdo, kdo u něj fakticky nebyl. Zřejmě ale legislativa jinou možnost v r.2013 neuznávala, a pojištovna neproplácela?
Děkuji

Mina

Odpověď:

Dobrý den,

podle současných právních předpisů je možné, aby po celou dobu porodu ženě asistovala pouze porodní asistentka a lékař byl přivolán jen při případných komplikacích. Porod vedený porodní asistentkou uhradí zdravotní pojišťovna.

Do roku 2014 skutečně porod vedený odbornou asistentkou nebyl ze strany pojišťoven proplácen, k proplacení byl tak možný pouze porod vedený lékařem. Nicméně právní předpisy neupravovaly přímo povinnost přítomnosti lékaře u porodu, lékař má i měl povinnost postupovat s odbornou péčí, což při nekomplikovaném porodu může zajistit porodní asistentka a v případě komplikací zasáhne lékař.

Pacient musí vyslovit souhlas k poskytování zdravotních služeb, nicméně jednotlivé alternativy poskytování předkládá lékař - poskytovatel vám tudíž měl povinnost sdělit, kdo bude u porodu přítomen.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

23.6.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS