Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání průkazu ZTP/P

Dobrý den.

Jsem opatrovníkem mentálně postižené sestry. V dětství prodělala dětskou obrnu. Od jednoho roku epilepsie. Diagnóza: Oligofrenie střední defekt, těžká debilita až lehká imbecilita, stav trvalý a neměnný. Od roku 2000 přiznán průkaz ZTP/P. V roce 2014 jsem žádala o příspěvek na mobilitu. Byl jí přezkoumán zdravotní stav a přiznán průkaz ZTP. Podala jsem odvolání, kdy mi bylo potvrzeno, že vzniká nárok zase jen na průkaz ZTP. Toto se opakovalo ještě dvakrát. Znovu jsem podala odvolání a po přezkoumání jí byl přiznán už jen průkaz TP. U posudkové komise to potvrdili. Můžete mi prosím poradit jak mám postupovat dále.

Děkuji Buiová

Lucina

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu nám dovolte omluvit se za zpoždění s naší odpovědí, toto zpoždění bylo způsobeno velkou vytížeností naší poradny. Doufáme, že naše odpověď pro Vás bude i tak užitečná i přesto, že dotaz byl označen za urgentní.

Pro další postup je rozhodující, v jaké fázi řízení se nacházíte:

  • Proti zamítavému rozhodnutí o žádosti o průkaz je přípustné odvolání.
  • Rovněž tak proti rozhodnutí, které Krajská pobočka Úřadu práce učiní z moci úřední (sama od sebe) poté, co přezkoumá zdravotní stav držitele průkazu, je přípustné odvolání.
  • Proti negativnímu rozhodnutí o odvolání je přípustná správní žaloba proti rozhodnutí správního orgánu, kterým Krajská pobočka Úřadu práce je. O té rozhoduje soud.

Pokud jste zmeškala lhůtu k odvolání, je třeba znovu podat žádost o vydání požadovaného průkazu, v případě neúspěchu se odvolat, a až potom eventuálně podávat žalobu.

Vzhledem k tomu, že jste již absolvovala několikrát odvolacích řízení, považujeme za vhodné sdělit Vám několik informací o řízení soudním:

Žalobu proti rozhodnutí je třeba podat do dvou měsíců ode dne doručení rozhodnutí o odvolání. Taková žaloba není podáním, jehož soupis lze doporučit laikovi. Soud se v řízení o ní bude zpravidla  zabývat výhradně tím, co do žaloby napíšete, a navíc jen k tomu, co stihnete uvést v oné dvouměsíční lhůtě k podání žaloby. K ostatním tvrzením a důkazům (například těm, které dodatečně doložíte) nebude přihlížet. Toto pravidlo se nazývá pravidlo koncentrace řízení a jeho účelem je řízení o žalobě urychlit.

Soud může rozhodnutí o odvolání zrušit, prohlásit za nicotné (trpí-li zvlášť závažnými vadami) anebo žalobu zamítnout pro nedůvodnost. V prvním případě se věc zpravidla vrátí do řízení před správní orgán.

Důvodem pro zrušení rozhodnutí může být například nesprávné posouzení skutkového stavu, tedy typicky situace, kdy posudkový lékař špatně vyhodnotí závažnost zdravotního postižení posuzované osoby. V soudním řízení o žalobě je to soud, kdo rozhoduje, jaký důkaz (například lékařský posudek) bude proveden. Je tedy na Vás, abyste soud přesvědčila, že má nařídit a provést důkaz novým posouzením zdravotního stavu. Je proto vhodné, abyste si již dopředu opatřila znalecký posudek jiného lékaře (nejlépe posudkového) anebo alespoň odborné vyjádření specialisty v oboru psychiatrie, z nějž vyplyne, že závěry lékařského posudku, z nějž se vycházelo před Krajskou pobočkou Úřadu práce jsou chybné.

Dalším častým důvodem pro zrušení rozhodnutí je tzv. nepřezkoumatelnost, kdy z rozhodnutí nebo z posudku samotného není patrné, na čem zakládá své závěry (např. nevyplývají ze zkoumané zdravotnické dokumentace).

Důvodů, pro které můžete uspět, je samozřejmě více. S ohledem na složitost problematiky doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na zdravotnické právo. Seznam všech advokátů naleznete zde.

Dále Vám doporučujeme zvážit podání žádosti o invalidní důchod, případně o příspěvek na péči.

Závěrem tedy shrnujeme, že ve Vašem případě můžete podat odvolání proti rozhodnutí o přiznání příslušného průkazu, pokud ještě neuplynula lhůta k podání odvolání. Uplynula-li, můžete o průkaz požádat znovu, v případě neúspěchu se odvolat. Pokud odvolání nebude úspěšné, můžete zkusit proti odvolacímu rozhodnutí podat žalobu, nejlépe s pomocí advokáta.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

28.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS