Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

PN na úřadu práce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud onemocním od 1. týdne po nástupu na úřad práce, mám nárok na nemocenské dávky nebo na podporu? Posunuje se mi o dobu PN délka podpory? Jak je PN placená? Vím, že 14 dnů pokud pracuji, má platit zaměstnavatel, potom SSZ. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na nemocenské dávky máte jen v tom případě, že ke vzniku Vaší dočasné pracovní neschopnosti došlo po zániku pojištění (po ukončení pracovního poměru) v tzv. ochranné lhůtě (7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění). V takovém případě bude nemocenská vyplácena stejně, jako kdybyste byla zaměstnaná (prvních 14 dnů zaměstnavatel a poté Správa sociálního zabezpečení).

V případě, že jste byla uznána dočasně práce neschopnou až po výše uvedené lhůtě 7 dnů od ukončení pracovního poměru, pak Vám nárok na dávky nemocenského nevzniknou. V této době máte nárok na podporu v nezaměstnanosti.

To, zda se Vám posunuje délka podpory o pracovní neschopnost, souvisí právě s tím, zda pobíráte dávky nemocenského pojištění, či nikoli. Pokud je Vám vypláceno nemocenské, pak ÚP poskytování podpory v nezaměstnanosti rozhodnutím zastaví. Po skončení dočasné pracovní neschopnosti tak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Avšak pokud Vám je podpora v nezaměstnanosti vyplácena po celou dobu dočasné pracovní neschopnosti, pak se Vám tato délka podpory neprodlužuje.

Vaše Férová nemocnice

31.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS