Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pojištění k půjčce pro případ invalidity

Dobrý den. Vzala jsem si půjčku a musím platit pojištění pro případ, že nebudu moci splácet z důvodu invalidity. Jenže pojištění platím a z Vašich odpovědí mám pocit, že je to zbytečné, neboť mám po operaci ploténky, což jsem uvedla. Kdyby se mi něco stalo, pojišťovna to stejně hodí na to, že je to v důsledku degenerativních změn a nic mi nezaplatí, takže jim dávám peníze jen tak pro nic. Chtěla jsem pojištění nechat napsat na manžela, který je spolužadatel, ale bylo mi řečeno, že by si jej musel platit ještě navíc, přičemž manžel je zdravý. Přijde mi to od pojišťovny pěkně podlé!! Mohou po mně to pojištění vyžadovat i bez mého souhlasu? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel bez znalosti Vámi sjednané smlouvy o úvěru a pojistné smlouvy Vám přesně poradit nemůžeme. U některých pojišťoven totiž pojištění schopnosti splácet představuje samostatný produkt, jinde ho lze sjednat pouze jako součást životního či rizikového pojištění. Samo pojistné plnění pak většinou nastává až po splnění různých podmínek, člověk musí být například nezaměstnaný či dlouhodobě nemocný až dva měsíce. Pak má teprve nárok na úhradu měsíčních splátek od pojišťovny, opět ovšem po omezenou dobu.

Z Vašeho popisu situace se dá ale soudit, že pojištění pro případ platební neschopnosti je sjednáno jakou součást Vaší smlouvy o úvěru. Vyžadovat pojištění schopnosti splácet je pak právem každého poskytovatele úvěru. V případě, že jste platně uzavřela smlouvu úvěru, jejíž součástí je i pojištění schopnosti splácet, vyslovila jste zároveň i souhlas s tímto pojištěním. Bez konkrétních znalostí Vámi sjednaných smluv Vám však můžeme pouze doporučit, aby jste se obrátila buď přímo na pojišťovnu, nebo na některou z občanskoprávních poraden, jejichž seznam najdete zde, kde Vám ve Vaší věci poskytnou bezplatnou právní pomoc.

Vaše Férová nemocnice

13.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS