Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posudkový lékař

Dobrý den,

dnes jsem byla na řízení s posudkovou lékařkou, ta mi ukončila neschopnost, přestože jsem evidentně měla virózu, a pracuji s lidmi v domově pro seniory. Podpůrčí dobu jsem již měla přečerpanou o 14 dní, kdy jsem čekala na poslední vyšetření odborných lékařů. Žádala jsem o prodloužení do skončení virózy, což odmítla s tím, že mohu příští týden přijít s tím, že mě bolí noha. Šlo mi o to, abych do práce nastoupila zdravá a ne infekční. Má revizní lékař na toto nárok? Případně, kde a jak si mohu na toto jednání stěžovat?

Děkuji.

Blanchebetty

Odpověď:

Dobrý den,
 
revizní lékař má právo posuzovat Váš zdravotní stav a také ukončovat dočasnou pracovní neschopnost. Bohužel v naší poradně nepracují lékaři, pouze právníci, proto nedokážeme posoudit, jestli byl postup posudkové lékařky z medicínského hlediska správný nebo ne.
 
Opravným prostředkem proti rozhodnutí lékaře o uznání nebo ve vašem případě neuznání pracovní neschopnosti je podle zákona o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání lékařského posudku, který se podává ošetřujícímu lékaři, který o neschopence rozhodl. Tento návrh můžete podat pouze do deseti dnů od obdržení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, či rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Každopádně, pokud lékař nevyhoví Vaší žádosti a ukončí Vaši pracovní neschopnost, tak v mezidobí musíte nastoupit do práce.
 
Na chování a postup posudkové lékařky si samozřejmě můžete stěžovat (například na to, že se k Vám chovala hrubě nebo nevhodně). Stížnost můžete směřovat na Odbor posudkové služby MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 2. Dále můžete poslat stížnost nadřízenému posudkové lékařky – vedoucímu příslušné lékařské posudkové služby a dát o jejím postupu vědět např. na vědomí České správě sociálního zabezpečení. Vlastnoručně podepsanou stížnost Vám doporučujeme poslat doporučeně poštou. Máte-li ověřený elektronický podpis, můžete stížnost poslat do datové schránky institucí.
 

O stížnostech najdete více zde.

 
Vaše Férová nemocnice
 

20.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS