Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pracovní úraz ve zkušební době, následná výpověď, ukončení nemocenské praktickým lékařem.

Dobrý den

k 1.9.2014 jsem nastoupil do pracovního poměru na OKD jako horník (důlní zámečník), ale během zkušební doby se mi stal pracovní úraz 23.9.2014, který si vyžadoval operaci kolene. Vzápětí jsem dostal výpověď ve zkušební době ke dni 4.12.2014. Nadále pokračuji v léčbě rehabilitací kdy k 7.3.2015 mi praktický lékař oznámil, že mi ukončuje nemocenskou a odvolává se na pokyn ze správy ČSSZ s tím, že pokud s tím nesouhlasím, mám se obrátit na revizního lékaře. A dále mi sdělil, proč jsem mu neoznámil, že mi byla dána výpověď ve zkušební době.

Zajímalo by mě zda je toto v kompetenci praktického lékaře, když nemám ještě ukončeny rehabilitační procedury, a bez vyjádření odborného lékaře (ortopeda). Dále by mě zajímalo, zda musím hlásit praktickému lékaři ukončení pracovního poměru. A zda bych měl nárok na rentu, a jak se to vyřizuje.

Děkuji za odpověď

Zdeněk Chalupa

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona Vám neplyne povinnost hlásit svému praktickému lékaři ukončení pracovního poměru. Pacienti to, ale z praktických důvodů dělají, aby lékař mohl komunikovat se zaměstnavatelem ve věcech pracovní neschopnosti. V případě, že jste nezaměstnaný Vám doporučujeme se nahlásit na Úřad práce, který za Vás bude platit zdravotní pojištění, tak Vám na něm nebude vznikat dluh.

Praktický lékař může ukončit pracovní neschopnost po posouzení zdravotního stavu pacienta. Opravným prostředkem proti rozhodnutí lékaře o uznání nebo ve vašem případě neuznání pracovní neschopnosti je podle zákona o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání lékařského posudku, který se podává ošetřujícímu lékaři, který o neschopence rozhodl. Tento návrh můžete podat pouze do deseti dnů od obdržení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, či rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Každopádně, pokud lékař nevyhoví Vaší žádosti a ukončí Vaši pracovní neschopnost, tak v mezidobí musíte nastoupit do práce.

Dále můžete kontaktovat Českou správu sociálního zabezpečení, aby Vám vysvětili, jaká rozhodnutí ve Vašem případě vydali a co byste měl dělat. Kontaktní informace o jednotlivých správách sociálního zabezpečení naleznete zde.

V případě pracovních úrazů můžete mít nárok na náhrady vyplývající z pracovního úrazu jsou uvedeny v § 369 zákoníku práce (jedná se o ztrátu na výdělku, bolestné a snížení společenského uplatnění, účelně vynaložené léčebné náklady či věcnou škodu). Možný je také nárok na rentu, tedy o nárok na ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti a to v případě, že byste v důsledku pracovního úrazu nedosahoval výdělku jako před úrazem (§ 371 zákoníku práce); ovšem posuzování tohoto nároku je natolik složité, že není v rámci kapacitní možnosti odpovědi se tímto zabývat blíže.

Pokud jde o vyřízení náhrad vyplývajících z pracovního úrazu, mát na ně právo ze zákona. Nejčastější postup je takovýto: zaměstnanec se pokusí dohodnout se zaměstnavatelem na výši náhrad a nedohodnou-li se, podá k soudu žalobu na náhradu škody. Pro zaměstnance je zejména u soudního sporu velmi vhodné, aby se nechal zastoupit advokátem. Právní pomoc můžete nalézt na internetových stránkách Potřebuji právníka nebo v seznamu advokátů České advokátní komory. Na tomto místě bychom Vás také rádi upozornili, že soudní řízení může být doprovázeno znaleckými posudky, jejichž vypracování je někdy finančně nákladné a v případě, že Váš nárok nebude soudem uznán, je možné, že náklady řízení budete muset uhradit.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

22.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS