Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Praktický lékař odmítl vzít do péče po operaci a propuštění z nemocnice

Dobrý den,

Můj bratr se dostal do svízelné situace. 28.11. byl na operaci s mozkovým nádorem. Propustili ho 9.12. Ihned po propuštění šel ke svému praktickému lékaři, ale ten ho odmítl vzít do péče.

Ale ani mu bohužel neřekl, ať se vrátí do nemocnice, aby ho opět vzali do péče (chodí na následné ozařování a bere chemoterapii). Bohužel, není v evidenci ani v nemocnici, ani u praktického lékaře, což zjistil až po novém roce.

Do práce pochopitelně chodit nemůže, ale nikde není veden jako pracovně neschopný. Může ho třeba lékařka nebo i obvodní lékař vzít zpětně, aby neměl sankce? Práci se nevyhýbá, ale opravdu teď pracovat nemůže.

alena36

Odpověď:

Dobrý den,

na situaci Vašeho bratra, dopadá § 57 odst. 3 o nemocenském pojištění, ze kterého plyne, že pojištěnce lze uznat práce neschopným i zpětně. Sám ošetřující lékař, tak může učinit zpětně o 3 dny, pokud je doba zpětného uznání delší potřebuje lékař předchozí souhlas místně příslušného orgánu ČSSZ (kontakt naleznete zde). Podmínkou pro zpětné uznání jsou překážky, které bránily pojištěnci navštívit ošetřujícího lékaře, které na straně vašeho bratra dle našeho názoru byly naplněny.

Ošetřujícím lékařem, nemusí být nutně pouze praktický lékař (obvodní lékař), ale i např. lékař v nemocnici, který by měl být o zdravotním stavu lépe informován.

Nemáme bližší informace o důvodech, ze kterých odmítl vzít praktický lékař Vašeho bratra do péče, nicméně k takové situaci může docházet pouze v ojedinělých důvodech, kterým se věnujeme zde.

S přáním všeho dobrého,

Vaše Férová nemocnice.

3.3.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS