Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Praktický lékař a zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel

Dobrý den,
mám k Vám dotaz ohledně rozhodování praktického lékaře ve věci zdravotní způsobilosti pro řízení motorových vozidel. Můj případ je takový, že před rokem a čtvrt jsem onemocněla jakousi virózou po které při vyléčení trpím bolestmi hlavy, které byli v té době nesnesitelné.

Praktický lékař mě léčil Ibubrufenem, po půl roce jsem prošla několika vyšetřeními, která byla bez nálezu a při posledním vyšetření v nemocnici po neschopnosti určit diagnózu s následnou léčbou mi začali vyhrožovat odebráním řidičského průkazu. Ve zprávě napsali zvážit možnost omezení řidičského průkazu. Na základě této zmanipulované zprávy, praktický mne poslal na psychotesty. Odborné pracoviště vybral sám praktický lékař, abych nemohla ovlivnit výsledky. Vyjádření tohoto odborníka bylo z hlediska psychotestů bez závad, doporučil pouze, omezení dle harmonizačních kódů, na uváděné potíže.

Praktický lékař se k tomuto vyjádřil tím, že omezení uskutečnil s tím, že pan psycholog není odborníkem z neurologie. Z tohoto důvodu a na základě jednání praktického lékaře jsem si vyhledala pokud možno specialistu, kterého uznává lékařská veřejnost. Přesto že tento specialista sdělil praktickému lékaři, že není důvod k odebrání ani omezení z důvodu mých potíží. Praktický lékař trvá na tom že je ten, který bude rozhodovat o tom jestli budu mít řidičský průkaz s omezením nebo bez a zda vůbec budu vlastnit řidičksý průkaz.

Můj dotaz zní, zda praktický lékař má právo takto rozhodnout na základě doporučeních.
 

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

podle § 84 odst. 4. zákona o provozu na pozemních komunikacích vydává posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorového vozidla praktický lékař, výstupem tohoto posudku je zjištění zda je posuzovaný způsobilý k řízení motorového vozidla, způsobilý s podmínkou, nebo nezpůsobilý k řízení motorových vozidel.

Váš praktický lékař tedy může rozhodnout o tom, zda jste zdravotně způsobilá k řízení motorových vozidel., nicméně řidičské oprávnění vydává a odebírá obecní úřad.

Posudek, kterým se praktický lékař vyjadřuje k Vaší zdravotní způsobilosti, se řídí zákonem o specifických zdravotních službách,  v § 46 uvedeného zákona je upraven postup, k vyjádření nesouhlasu vůči posudku o zdravotní způsobilosti a k dosažení jeho přezkumu. Do deseti dnů od vyhotovení posudku, podáte návrh na přezkum posudku lékaři, který jej vyhotovil, ten Vám buďto vyhotoví nový posudek, který bude reflektovat Vámi vytýkané nedostatky, nebo pokud stávající posudek považuje za správný, postoupí jej s celou dokumentací svému zřizovateli, tedy Krajskému úřadu, který má na rozhodnutí 30 dnů, i případný nález Krajského úřadu je přezkoumatelný formou žaloby v rámci správního soudnictví.

Pokud tedy nesouhlasíte s posudkem, který Vám praktický lékař vydal, podejte k němu žádost na přezkoumání takového posudku, musíte ale dodržet lhůtu deseti dnů od jeho vyhotovení. Pokud svému praktickému lékaři nedůvěřujete, doporučujeme zaslat mu návrh na doručenku, ať máte případně doklad o tom, že mu návrh dorazil.

V případě že mezi Vámi a praktickým lékařem neexistuje vztah důvěry, doporučujeme Vám zvážit jeho změnu, na kterou máte ze zákona nárok jednou za tři měsíce, tomuto postupu se více věnujeme na našem webu např. zde.

S pozdravy,                 
Vaše Férová nemocnice

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS