Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převedení a dočasná pracovní neschopnost těhotné ženy

Jsem 3 měsíce těhotná. Pracuji jako poštovní doručovatelka, rozvážím poštu autem a přitom také manipuluji s balíky do 15 kg. Tuto práci nemohu dělat, ale pochopila jsem, že mě zaměstnavatel musí převést na jinou práci (bez změny pracovní smlouvy) i méně placenou s tím, že mi plat bude dorovnán na plnou výši. Cítím se dobře, na nemocenskou zatím nechci. Co ale když takovou práci pro mě nemá? Může mě nutit nastoupit na nemocenskou? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen Vás na jinou práci převést, pokud konáte práci, kterou jako těhotná nesmíte být zaměstnávána, nebo pokud podle lékařského posudku tato práce ohrožuje Vaše těhotenství. V poslední zmíněné situaci je zaměstnavatel povinen Vás převést dočasně na jinou práci, která pro Vás bude vhodná a při které budete dosahovat stejného výdělku jako při dosavadní práci.

Pokud byste dosahovala bez svého zavinění nižšího výdělku než za dosavadní práci, poskytuje se na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek dle zákona o nemocenském pojištění.

Pokud pro Vás zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, na kterou by Vás převedl, je to jiná překážka na straně zaměstnavatele a měla byste mít nárok na náhradu mzdy ve výši předchozího průměrného výdělku.

V praxi se však Vámi popsaná situace často řeší institutem dočasné pracovní neschopnosti, ačkoli zákonná definice na tyto případy výslovně nedopadá. Zaměstnavatel Vás rozhodně nemůže nutit, abyste nastoupila na dočasnou pracovní neschopnost.

Zároveň se může stát, že Vám lékař odmítne vystavit neschopenku. Lékař totiž podle zákona rozhodne o vzniku dočasné pracovní neschopnosti v případě nemoci nebo úrazu pojištěnce. Neměl by tedy vystavovat neschopenku zdravé těhotné. Neschopenku by měl správně vystavit jen ze zdravotních důvodů, kdy se jedná o rizikové těhotenství.

Vaše Férová nemocnice

2.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS