Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vícepráce a pracovní úraz

Dobrý den. Pracuji jako hasič v podniku, ačkoliv jsem hasič, tak dělám tkz. více práce. Například sekání trávy, kde se mě tento úraz přihodil. Sekal jsem s křovinořezem a při pohybu s ním mě křuplo v koleni. Po zapsání úrazu ostrahou podniku, jsem byl odvezen na vyšetření, kde zjistili, že mám nejspíš prasklý vaz v koleni. Po návratu z vyšetření mě bylo sděleno od bezpečnostních techniků, že úraz mě nebude uznán jako pracovní úraz. A bylo mě trochu vyhrožováno, ztrátou zaměstnání. Jak mám postupovat a jaký je vás názor. Děkuji za odpověď.

Lukáš

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu vzniklou pracovním úrazem, jestliže škoda vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. 

Plněním pracovních úkolů je nejen výkon pracovních povinností vyplývajících z pracovního poměru, ale též jiná činnost vykonávaná na příkaz zaměstnavatele. Pokud jste sekal trávu na příkaz zaměstnavatele, pak se jedná o pracovní úraz. Váš úraz při sekání trávy by měl zaměstnavatel uznat jako pracovní úraz.

Vaší povinností vůči zaměstnavateli je: ohlásit prokazatelným způsobem pracovní úraz (nejlépe písemně s potvrzením zaměstnavatele o převzetí na kopii oznámení nebo zasláním oznámení doporučeně na adresu zaměstnavatele).

Zaměstnanci, který utrpěl pracovní úraz, je zaměstnavatel v rozsahu, ve kterém za škodu odpovídá, povinen poskytnout náhradu za:

  • ztrátu na výdělku,
  • bolest a ztížení společenského uplatnění,
  • účelně vynaložené náklady spojené s léčením,
  • věcnou škodu.

V případě, že bude odmítat zaměstnavatel součinnost při řešení Vašeho pracovního úrazu, obraťte se na nejbližší úřad práce nebo na Státní úřad inspekce práce.

Odpověď pro Férovou nemocnici zdarma zpracovala

Mgr. Jiřina Vágnerová, advokátka 

tel. 723-398-976

akvagnerova@akvagnerova.cz

www.akvagnerova.cz

16.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS