Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky

Dobrý den, jsem na začátku třetího měsíce těhotenství. Do práce dojíždím 25 km a musím jet autobusem, vlakem a tramvají, je to trošku náročné (celá cesta mi trvá něco přes hodinu). Vím, že doktor by mi bez problémů napsal neschopenku, ale zatím si myslím, že ji nepotřebuji. Jen mě zajímá, jestli když by přišlo na lámání chleba a něco se stalo a musela bych zůstat na neschopence, jestli mám nárok na neomezené vycházky. Manžel hodně cestuje a já trávím dobu, když je pryč a většinu víkendů u rodičů na vesnici nebo na chalupě (čerstvý vzduch je dle mého lepší než sedět sama zavřená v rozpařeném bytě, ještě když se o mě postará maminka :-)). Četla jsem, že dle vyhlášky č. 31/1993 Sb. MPSV lékař není oprávněn vycházky povolovat, zakazovat či určovat délku jejich trvání, neboť žádný zákon lékaře k takovému rozhodování nezmocňuje. Naopak, podle ustanovení čl. 2 odst. 3 Listiny základních práv a svobod může každý činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli tato vyhláška v dnešní době ještě platí a jestli názor, že neomezené vycházky neexistují, je pravdivý? Mohu si dobu vycházek určit sama? Nebo dle jakých parametrů se to určuje? Předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

Vámi zmíněná vyhláška už neplatí. Stanovování doby vycházek je upraveno v zákoně č. 187/2006 o nemocenském pojištění v § 56 odst. 2 a 4. Podle tohoto zákona má otázku vycházek plně v kompetenci Váš lékař.

Možnost předepsat neomezené vycházky má lékař také. Více se můžete dozvědět v již dříve zodpovězených dotazech, například zde

Vaše Férová nemocnice

13.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS