Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vycházky a možnost jet do lázní

Dobrý den. Jsem na PN a to už od ledna a mám jen dvě hodiny vycházek ráno a čtyři hodiny odpoledne. Požádala jsem lékařku o vycházky třeba od 8 do 20 hod. Lékařka mi řekla, že vycházky mi dát nemůže, že musí být přerušené, aby mě kontrola mohla překontrolovat, zda jsem doma. Já jsem nyní nemocná s rukou pro bolest kloubu. Chodím hodně na rehabilitace a po doktorech na různá vyšetření. Na vyšetření chodím i v době svých vycházek a tak pak nemám ani nic z vycházek. Lékařka mě řekla, abych si došla na sociální a tam, že jedině oni mě mohou vycházky napsat. Tak jsem tam zašla a tam mi bylo řečeno, že vycházky píše ošetřující lékař a oni ne. Já jsem si už začátkem ledna zamluvila lázně na 14 dní, abych mohla trošku víc chodit na rehabilitace na masáže, koupele a teď, když jsem nemocná, tak bych potřebovala upravit nějak ty vycházky. Taky mi bylo navrhnuto ukončit PN po dobu lázní a pak zase znovu nastoupit na PN, ale tak bych zase přišla o peníze za marodění. Jinak mi lékařka ty lázně doporučuje, že bych je potřebovala a ne jen 14 dní, ale i déle. Ale co teď dělat? Nechci porušit kázeň PN.

Odpověď:

Dobrý den,

otázku posuzování Vašeho zdravotního stavu a povolování vycházek má plně v kompetenci Váš ošetřující lékař. Okresní správa sociálního zabezpečení do této činnosti lékaře nemůže vůbec zasahovat. Může pouze přezkoumat, zda byl oprávněný důvod pro vznik dočasné pracovní neschopnosti. Proto můžete žádat o změnu rozsahu vycházek přímo u Vašeho lékaře, který má možnost o nich rozhodnout. Rozsah vycházek je také závislý na Vašem zdravotního stavu, který může nejlépe posoudit ošetřující lékař. Pokud neexistují zdravotní důvody, které by tomu bránily, můžete rovněž žádat o neomezené vycházky. V případě, že Vám lékař změnu nepovolí, musí na Vaši žádost vydat rozhodnutí o tomto nepovolení. Proti tomuto rozhodnutí můžete podat odvolání. Postup u využití tohoto opravného prostředku je stejný jako v odpovědi na otázku „Co mám dělat, když nesouhlasím s rozhodnutím lékaře o vzniku dočasné pracovní neschopnosti?“.

Docházením na rehabilitace také dodržujete stanovený léčebný režim, takže v případě, že by Vám kontrola zaznamenala nedostupnost na místě pobytu, mohla byste se proti postihu bránit poukázáním na to, že jste byla na rehabilitacích. Tam můžete docházet i mimo dobu vycházek, ale je dobré nezapomenout si zajistit nějaký doklad o tom, kdy jste tam byla. Je to nejjednodušší způsob, i když chápeme, že poněkud nešikovný a stresující.
Co se týče pobytu v lázních, tak zákon o nemocenském pojištění požaduje, aby jakákoli změna místa pobytu během dočasné pracovní neschopnosti byla předem povolena ošetřujícím lékařem. Tato povinnost přitom nijak nesouvisí s omezením vycházek. Pokud tedy lékařka lázně doporučuje, není důvod, abyste ukončovala pracovní neschopnost, ale požádejte ji, aby Vám vydala povolení ke změně místa pobytu.

Domníváme se však, že pokud by Vám byly povoleny neomezené vycházky, je tato povinnost spíše formálním požadavkem, neboť pacient vzhledem k neomezenosti vycházek nemá prakticky nikdy povinnost zdržovat se v místě svého bydliště. Jestliže by byl takový pacient kontrolován, zda dodržuje léčebný režim, mohl by svou nepřítomnost doma vždy omluvit vycházkou v době kontroly.

Pokud se Vám s lékařem nepodaří domluvit na změně vycházek, pokuste se kontaktovat přímo OSSZ a pokusit se domluvit na uznání léčebného pobytu v termálních lázních.

Vaše Férová nemocnice

26.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS