Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výhody při invaliditě 3. stupně

Dobrý den, pobírám druhým rokem invalidní důchod III. stupně. Chci se zeptat, zda bych měla nárok např. na kartu invalidů do auta, příspěvek na benzín, popřípadě příspěvek na auto. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

mimořádné výhody se poskytují občanům s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, které podstatně omezuje jejich pohybovou nebo orientační schopnost. Tyto výhody se dělí do 3 stupňů.

O přiznání mimořádných výhod je však třeba zažádat na sociálním odboru obce s rozšířenou působností. To, že máte invalidní důchod automaticky neznamená, že máte také nárok na tyto mimořádné výhody. Pracovníci úřadu nechají nejprve posoudit Váš zdravotní stav posudkovým lékařem a na jeho základě teprve rozhodnou o udělení výhod.

Seznam postižení odůvodňujících přiznání mimořádných výhod naleznete zde.

Vámi zmiňovaná cedulka pro invalidy se vydává pouze držitelům výhod 2. a 3. stupně.  Příspěvek na provoz motorového vozidla je podmíněn tím, aby občan byl držitelem průkazky mimořádných výhod 2. a 3. stupně a zároveň i vlastníkem nebo provozovatelem motorového vozidla. Příspěvek se poskytuje na jeden kalendářní rok a jeho výše je 3 000,- Kč pro poživatele výhod průkazky 2. stupně a 7 920,- Kč pro držitele průkazky 3. stupně. Příspěvku se obecně říká „na benzín“, ale zahrnuje i částku na úhradu povinného ručení a pojištění. Příspěvek na zakoupení motorového vozidla se poskytuje pouze občanům s těžkými vadami nosného a pohybového ústrojí. Na jeho výši mají vliv i majetkové poměry žadatele. Maximální výše příspěvku na koupi vozidla pak činí 100 000 Kč.

Držitelům průkazů mimořádných výhod jsou poskytovány i další slevy. Více se o nich dozvíte např. zde. http://ligavozick.skynet.cz/ip/prispevky.php?oblast=9000011

Vaše Férová nemocnice

23.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS