Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní pojištění cizinců

Dobrý den. Jsem cizinka, mám v ČR dlouhodobý pobyt. Zdravotní pojištěni mi platil můj zaměstnavatel. Jsem na nemocenské kvůli těhotenství. Za chvilku mi skončí pracovní poměr a já budu pořád na nemocenské v ochranné lhůtě 180 dnů, pak půjdu na MD.V té ochranné lhůtě a na MD platí zdravotní pojištěni stát? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojištění cizinců bez trvalého pobytu vzniká dnem, kdy se stanete zaměstnancem a zaniká dnem, kdy zaměstnancem být přestanete. V době kdy Vám skončí Váš pracovní poměr tedy přestanete být pojištěncem a nikdo za Vás zdravotní pojištění platit nebude. Jedinou možností je uzavřít si zdravotní pojištění smluvně a za to samozřejmě budete muset platit.

Více informací získáte u své zdravotní pojišťovny.

Co se týče dávek nemocenského pojištění, nemocenské Vám bude poskytováno normálně dál až do skončení dočasné pracovní neschopnosti. Ochranná lhůta u nemocenského činí pouze 7 dní po skončení zaměstnání, tato doba je ale určena pro lidi, kteří skončí pracovní poměr a do dočasné pracovní neschopnosti nastoupí až po jeho skončení.

Pro Vás ochranná lhůta u nemocenského důležitá není, protože v dočasné pracovní neschopnosti jste už teď a na nemocenské tedy máte nárok a to až do doby, než Vám lékař dočasnou pracovní neschopnost ukončí.

U peněžité pomoci v mateřství činí ochranná lhůta 180 kalendářních dnů, což znamená, že na tuto dávku budete mít nárok, pokud na ni nastoupíte ve lhůtě 180 dní od skončení pracovního poměru.

Vaše Férová nemocnice

8.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS