Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informace o psychologickém posudku pro zaměstnavatele

Má zaměstnanec nárok na informaci o výsledku svého psychologického posouzení pro zaměstnavatele?

miška

Odpověď:

Dobrý den,

psychologické testování zaměstnanců může probíhat zásadně ve dvou rovinách a to jako vyšetření v rámci zdravotní způsobilosti k výkonu práce, které provádí závodní lékař či jiný zdravotnický pracovník, výsledky takového testování náleží do Vaší zdravotní dokumentace a můžete do nich nahlížet (k tomu blíže viz zde). Druhou možností, kdy dochází k testování zaměstnanců, je psychologické vyšetření prováděné zaměstnavatelem (např. pracovníkem personálního oddělení), nebo externím subjektem, který je za takovým účelem zaměstnavatelem najat, z Vašeho dotazu pro nás vyplývá že Váš případ spadá do druhé oblasti a v naší odpovědi se proto zaměříme na ni.

Otázka psychologického testování zaměstnanců není prozatím právní teorií dostatečně zpracována. Psychologická literatura zabývající se etikou testování zaměstnanců uvádí, že zaměstnanec má nárok na nahlédnutí do výsledků svého testu, nicméně nepodkládá tento požadavek právní argumentací.

Dle našeho názoru nárok nahlédnout do výsledků psychologických testů zaměstnanec má na základě § 12 zákona o ochraně osobních údajů, protože zaměstnavatel jako zpracovatel osobních údajů (každé informace spojitelné s konkrétní osobou), má povinnost umožnit přístup k osobním údajům tomu, koho se tyto osobní údaje týkají.  Této povinnosti se zaměstnavatel nezbaví pouze sdělením, že o Vás zpracovává informace o výsledcích psychologických testů (kategoriální informace), ale má povinnost sdělit Vám i jejich výsledky (konkrétní informace), tato argumentace je založena na komentáři k zákonu o ochraně osobních údajů.

Zaměstnavatel, nebo subjekt, který pro něj provedl testování má tedy povinnost sdělit Vám výsledky Vašeho testu (zákon neupravuje formu, takového sdělení, může Vám tedy byt umožněno do testů nahlédnout, nebo Vám výsledky mohou být sděleny ústně). Případně pokud na základě výsledků testů byla vytvořena souhrnná zpráva označující Vaši osobu, máte nárok na přístup i k ní.

Z komunikace s Úřadem pro ochranu osobních údajů víme, že nepovažuje za správnou argumentaci, kdy by byla vyvozována povinnost zaměstnavatele poskytnout kopii celé zprávy z psychologického vyšetření. Nicméně informaci o tom, které osobní údaje mají být poskytnuty zatím od úřadu nemáme.

Pokud by Vám zaměstnavatel odmítl poskytnout informace o výsledcích Vašich testů, vystavuje se riziku postihu ze strany Úřadu na ochranu osobních údajů, který může zaměstnavateli podle § 45 písm. g) zákona o ochraně osobních údajů uložit pokutu až do výše 5 000 000 Kč.

S pozdravy

Vaše Férová nemocnice

27.5.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS