Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odklad očkování

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli novela zákona o očkování platná od r. 2012 umožňuje odklad očkování na pozdější věk dítěte, tj. po roce a více.

Dále bych se chtěla zeptat, zda je stále možné rozložit hexavakcínu do více vakcín.

Kdybych chtěla své stanovisko hájit, kterým dokumentem se mohu zaštítit?

Říká novela, že očkování hexavakcínou je povinné do 1 roku dítěte?

Kde přesně najdu znění tohoto zákona?

Velmi děkuji za Vaši odpověď.

rybjoka

Odpověď:

Dobrý den,

 

v českém právu neexistuje zákon, který by se jmenoval zákon o očkování. Problematika očkování je obecně upravena v zákoně č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví. Podrobnou úpravu však obsahuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 537/2006 Sb. o očkování proti infekčním nemocem. Ta byla naposledy změněna v roce 2010.

Přesné znění vyhlášky najdete zde. Na stejných stránkách lze hledat i znění dalších vyhlášek, zákonů apod.

 

Očkování je zákrok, který lékař může provést jen s Vaším souhlasem. Toto Vaše právo je upraveno v zákoně č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách. Pokud tedy chcete očkování odložit nebo i odmítnout, musí lékař Vaše přání respektovat.

Hexavakcína se podle vyhlášky rozděluje do čtyř dávek. Každá  vakcína obsahuje složky proti šesti nemocem najednou. Vyhláška neupravuje jiné způsoby očkování. To však neznamená, že byste nemohla nechat očkovat Vaše dítě zvlášť proti jednotlivým nemocem. Můžete tedy požadovat alternativní očkovací látky. Přehled různých vakcín naleznete zde.

Problém však je, že není jisté, zda Vám budou alternativní očkovací látky proplaceny. Zkuste se tedy informovat u Vaší zdravotní pojišťovny, zda tyto alternativní očkovací látky hradí. Myslíme si ale, že pokud by Vám zdravotní pojišťovny odmítaly tyto alternativní očkovací látky proplácet alespoň do výše standardní vakcíny, mohlo by se jednat o nerovné zacházení v přístupu dítěte k péči a mohla byste věc dále právně řešit, např. stížností na diskriminaci u veřejného ochránce práv nebo žalobou k soudu. Podle nás by měl stát spolu s pojišťovnami zajistit, aby dítě bylo bezplatně očkováno alespoň do té míry, kterou umožní rodiče, což je nezbytně spojeno s použitím jiných očkovacích látek, než je hexavakcína.

 

Vaše Férová nemocnice

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS