Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Akutní ošetření

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně případu, kdy jsem žádal ošetření u jiného než svého obvodního lékaře. Našel jsem na sobě před více než měsícem čtyři klíšťata a po nějaké době se v místě kousnutí vytvořilo červené kolo o průměru asi 5 cm a začal jsem mít problémy s bolestmi kloubů a svalů a jsem neustále unavený. Vyhledal jsem praktického lékaře, který mi řekl, že nejsem u něj registrován a že si musím veškeré náklady s vyšetřením sám uhradit, což jsem odmítl a po další hádce mi dal doporučení na kožní oddělení. Tam mi byla ihned odebrána krev a dostal jsem antibiotika. U toho obvodního lékaře jsem říkal, že jsem u něj akutně, odpověděl, že akutní případ je pouze to, když někdo umírá a jinak prý nemá povinnost mě ošetřovat. Nicméně jsem musel uhradit 30 Kč poplatek. Registrován jsem u VZP. Je tohle v pořádku? Děkuji Vám za odpověď.

P.

Odpověď:

Dobrý den,

vše záleží na interpretaci pojmu "akutní". Není sice nijak zákonně definováno, jak tento pojem vykládat, avšak rozhodně není možno jej stáhnout jen na lékařem tvrzené "umírání". Jestliže stav pacienta vyžaduje neodkladnou péči, je povinností každého lékaře jej ošetřit. A to bez ohledu na to, zda je tento pacient u něj registrován. Touto otázkou jsme se již dříve zabývali zde. Bohužel jsme poradnou právní a ne lékařskou. Těžko tedy můžeme říci, jestli šlo o akutní stav. Teoreticky by to být mohlo. Upozorňujeme však, že to rozhodně nelze vztáhnout na všechny zdravotní potíže. Pokud máte pochybnosti, tak můžete také podat stížnost k České lékařské komoře, která to posoudí a případně z toho pro lékaře vyvodí závěry.

Pokud situace nebyla akutní, tak lékař jednal správně, pokud po vás chtěl ošetření uhradit. Pouze u akutních případů by si to lékař s vaší pojišťovnou vyřídil sám.

Co se týče uhrazeného regulačního poplatku ve výši 30 Kč, ten byl od vás vybrán v souladu s právem. Povinnost pacienta se v tomto případě váže na fakt, zda bylo lékařem vykonáno všetření. Pokud vás, i přes svou neochotu, lékař prohlédl a následně doporučil na kožní oddělení, vznikla mu ze zákona povinnost od vás regulační poplatek vybrat. Na toho jsme rovněž již odpovídali ve dříve zmíněném odkazu.

Vaše Férová nemocnice

10.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS