Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Dárce ledviny

Dobrý den,
Dne 17.9.2013 jsem daroval ledvinu. Přišly mi papíry od koordinačního střediska transplatací k odpočtu 20 000 Kč, ale nejsem podnikatel a jsem již v plném důchodu. Na co tedy mám nárok? Dále jsem vzdálen od kliniky, kde mi byla ledvina odebrána, 147 km a sám jsem překvapen, jak časté jsou kontroly. Na co tedy mám nárok, mohu alespoň žádat o dopravné? Prosím o radu. 

Daniel

Odpověď:

Dobrý den, 

odběr tkání nebo orgánů je ze zákona prováděn výhradně v zájmu léčebného přínosu pro příjemce, je tedy vyloučený odběr na účelem zisku. Dle novely transplantačního zákona č. 44/2012 Sb. ovšem dárci orgánu náleží náhrada účelně a prokazatelně vynaložených výdajů a náhrada ušlého výdělku, který mu vznikl dočasnou pracovní neschopností v souvislosti s odběrem orgánu. 

Vzhledem k tomu, že jste již v důchodu, bohužel nárok na náhradu ušlého zisku nemáte. Jestliže se však v souvislosti s transplantací vyskytly jiné účelné a prokazatelně vynaložené výdaje, náleží Vám jejich náhrada. Na základě žádosti ji vyplácí Ministerstvo zdravotnictví. 

Náhrada cestovních výdajů dárce se do těchto vynaložených výdajů nezapočítává, cestovní náklady jsou hrazené zvlášť podle zákona o veřejném zdravotním pojištění. Máte tedy nárok na proplacení cestovních výdajů Vaší pojišťovnou. Mimo to také nejste povinen platit během kontrol žádné regulační poplatky.

 

Vaše Férová nemocnice 

 

8.10.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS