Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Délka platnosti regulačního poplatku na pohotovosti

Dobrý den.

Zaplatila jsem v 21:00 pátek večer 90 Kč za nemocniční pohotovost při první návštěvě, ale lékař mne odeslal domů a řekl, že jesli se stav nezmění, mám navštívit pohotovost jestě jednou. Podruhé jsem se stavila v sobotu v 5:00 ráno se stejnými obtížemi. Druhý den jsem tedy nic neplatila. Překvapil mne dopis z nemocnice s požadavkem uhradit regulační poplatek za pohotovostní službu v sobotu. Prosím o informace, jak dluho platí regulační poplatek. A zda pokud zaplatim v pátek před půlnocí a se vrátím se zase po půlnoci, musím zaplatit znova pohotovostní poplatek 90 Kč. Když jsem mluvila ze známým doktorem, říkal, že by jeho platnost měla být 24 hodin u všech specialistů.

Agnieszka

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravoním pojištění v souvislosti s regulačními poplatky nehovoří o tom, že by se zaplacení jednoho regulačního poplatku vztahovalo na neomezený počet návštěv zařízení v rámci 24 hodin.

Naopak je zde uvedeno, že regulační poplatek 90 Kč se hradí za pohotovostní službu poskytnutou zdravotnickým zařízením poskytujícím ústavní pohotovostní službu v sobotu, neděli nebo ve svátek a v pracovních dnech v době od 17.00 hod. do 7.00 hod., pokud nedojde k následnému přijetí pojištěnce do ústavní péče. Z toho tedy vyplývá, že jste povinna zaplatit poplatek za každou návštěvu lékaře.

Zároveň se ale zákon uvádí, že poplatek ve výši 90,- Kč se hradí za pohotovostní službu, což znamená, že pacient uhradí jedenkrát 90,- Kč v rámci jednoho zdravotnického zařízení a není rozhodující, zda mu bude poskytnuto jedno nebo více klinických vyšetření, či zda je např. pouze aplikována injekce. Je-li toto ustanovení nemocnicí vykládáno tak, že můžete navštívit v rámci jednoho dne zařízení vícekrát, pokud se jedná o ošetření nebo zákrok ve stejné věci (např. poranění ruky), jedná se o jeden kalendářní den, který končí ve 24:00 hodin a začíná v 00:00 hodin, nikoli o platnost 24 hodin trvání.

Ve vašem případě tedy jste povinna neuhrazený regulační poplatek dodatečně zaplatit, protože jste pohotovost navštívila ve dvou kalendářních dnech.

Vaše Férová nemocnice

 

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS