Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informovanost o platbě za plombu až po zákroku

Dobrý den, včera jsem byla u zubařky, která mi dávala plombu. Teprve po zákroku mi řekla, že chce po mně 1480 kč. Docela mně to překvapilo, protože jsi myslím, že by mně o tom mněla informovat už před ním a zeptat se mně na můj názor, jestli s tím vůbec souhlasím a chci drahou plombu, na kterou nemám peníze, místo klasické, kterou proplácí pojišťovna. Dala jsem jí na místě 500 kč, ale nemám chuť doplácet za něco, co jsem ani nechtěla. Doktorka se mi jen omluvila a řekla, že myslela, že jsme se na drahé plombě domluvili u poslední návštěvy, co není pravda. Žádný souhlas k aplikaci drahé plomby jsem jí nedala ani nepodepsala. Zbytek chce doplatit příště. Jak se mám proti tomu bránit? Už půl roku jsem na nemocenské a obracím každou korunu. Děkuji

fazolka

Odpověď:

Dobrý den,

z uvedené situace je zřejmé že Vaše zubařka porušila zákon nesplnením své povinnosti a to konkretně §45 ods. 2 pism.a Zákona o zdravotních službách, kdy Vás mněla informovat o ceně poskytovaných zdravotních služeb, také došlo k porušení Vašeho práva dle §28 ods.3 pism.f 372/2011 Sb. Zákona o zdravotních službách, kdy jste měla být informována předem o ceně poskytovaných zdravotních služeb.

Co se týče uhrazené částky 500 Kč tak v tomto případě Vám vznikla škoda (váš majetek se bez právního důvodu menšil), nakolik jste nemněla vedomost o ceně daného zákroku porušením Vášeho práva a také porušením povinnosti zubařky. Zaplatila jste za něco o čem jste nevěděla a co jste nechtěla. Zaplacením zbylé částky by došlo k neoprávněnému obohacení zubařky které byste byla oprávněna vymáhat zpátky, takže zubařka nemá tuto částku vymáhat.

Upozorněte proto zubařku na to, že Vám musí vrátit 500 Kč a že nemá právo požadovat po Vás zbytek ceny.

Vaše Férová nemocnice

19.7.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS