Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Informovaný souhlas, ve kterém jsou zahrnuta nadstandardní péče

Dobrý den,
v den operace jsem podepsal Informovaný souhlas pacienta kde v textu byly zmíněny nadstandardní služby. Podepsáním jsem automaticky tedy odsouhlasil i tuto nadstandardní léčbu. Je možné, aby v informavém souhlasu byli vůbec tyto služby obsaženy? Neměl by se dokument se souhlasem s nadstadardními službami nazývat jinak? Při nepodepsání by mne mohly odmítnout operovat a po podepsání teď musím platit nadstadard. Děkuji za odpověď

Zich

Odpověď:

Dobrý den,

v informovaném souhlasu se zdravotním úkonem by neměly být nadstandardní služby  zahrnuty v případě, že jste si  ji nezvolil. Musel jste být totiž seznámen alespoň s jednou alternativou zákroku, která není nadstandardní, protože za ekonomicky náročnější variantu nelze označit zdravotní služby, které lze poskytnout pouze jedním způsobem. Proto byste měl mít možnost se u každého zákroku rozhodnout, zda chcete využít služby základní či nadstandardní.

Pokud jste nebyl poučen o jiných levnějších variantách a musel jste zaplatit nadstandardní péči, pak můžete podat žalobu proti nemocnici na nezdůvodné obohacení.  Pokud jste musel za nadstandart zaplatit do částky 20.000 Kč, pak bude výše soudního poplatku 1.000 Kč.

V každém případě však můžete podat stížnost k vedoucímu zdravotnického zařízení, ke zřizovateli nebo krajskému úřadu, jejíž vzor najdete zde.

Vaše Férová nemocnice

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS