Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Invalidní důchod zvýšení po operaci

Dobrý den,

rád bych Vás požádal o pomoc. Můj otec před několika lety onemocněl boreliozou. V důsledku onemocnění došlo i k vážnému poškození kyčelního kloubu. Otci byl posléze přiznám invalidní důchod 3. stupně. Časem byl přeřazen do 2. a posléze do 1. stupně i když k žádnému zlepšení stavu kyčelního kloubu nedošlo, právě spíše naopak (došlo ke zlepšení co se týče boreliozy, odběr lumbálkou negativní na borelie). Stav se proto rozhodl řešit (po přeřazení do invalidity 1. stupně) operací kyčle (výměna za umělý kloub) s tím, že si bude moci alespoň najít práci. Stav v němž se nacházel před operaci se neslučoval s výkonem fyzické práce ve stoje (vyučený autolakýrník).

V současné době je 14 dní po operaci, která dle všeho dopadla dobře a čeká ho dlouhodobá rehabilitace. Moje otázka zní: je možnost zažádat si o přeřazení do vyššího stupně invalidity (na dobu rehabilitace), případně jestli má nárok na jakoukoli pomoc po dobu rehabilitace dokud nebude schopen alespoň chodit. V současné době pobírá pouze 1. stupeň invalidního důchodu ( něco přes 4 tisíce korun )

Předem Vám moc děkuji za pomoc a radu.

S pozdravem a přáním hezkého dne

 


 

jl

Odpověď:

Dobrý den,
o změně výše invalidního důchodu rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení, přičemž posuzuje dlouhodobost nepříznivého stavu, který způsobuje pokles pracovní schopnosti. Posouzení zda je pokles dlouhodobý záleží na konkrétní situaci, ale obecně se vychází z toho, že dlouhodobý nepříznivý zdravotní stav je takový stav, který omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti významné pro pracovní schopnost, pokud tento zdravotní stav trvá déle než 1 rok nebo podle poznatků lékařské vědy lze předpokládat, že bude trvat déle než 1 rok - z vaší zprávy nejsme schopni posoudit jak dlouho bude rehabilitace trvat.

Váš otec by dle našeho názoru mohl mít (dle konkrétní situace) nárok na příspěvek na péči, pokud by se o něj starala např. osoba blízká nebo pečovatel. Příspěvek na péči se dle § 7 na základě zákona o sociálních službách poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby, jeho výše činí 800 - 12 000 Kč v závislosti na závažnosti postižení. Příspěvek na péči poskytuje Krajská pobočka úřadu práce.


S pozdravem
Vaše Férová nemocnice

11.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS