Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kaz pod plombou

Dobrý den,

chci se zeptat, zda je v pořádku, že mi byl nalezen kaz pod plombou, tudíž mi bude nahrazen korunkou, ze kterou mám uhradit 5000Kč. Dá se nějak v tomto případě bránit? Nemohu přece nést důsledky za nekvalitní práci zubařky.

Děkuji za odpověď.

tynaaa

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že se domníváte, že dotčený zub měl kaz již při prvním plombování, máte dvě možnosti, a to domluvit se přímo osobně s lékařkou na tom, že se jednalo o pochybení z její strany, neboť máte právo na kvalitní péči. Je však potřeba, aby se projevil tento problém během šesti měsíců od doby, kdy vám byl zub zaplombován, abyste mohla tvrdit, že zde existovala vada výrobku od počátku- v tomto případě při "instalaci" výrobku, pokud nebude prokázán opak, a to, že kaz bez instalace plomby ještě neexistoval. Pokud by se jednalo právě o tuto situaci, tak bohužel zde nebude odpovědnost lékařky relevantní, protože se změnil zdravotní stav. Pokud tedy došlo k pochybení a vznikly tyto vady a nejsou zpochybnitelné, tak můžete případně žádat slevu z ceny nového zákroku.

Jako druhou možnost můžete využít konzultaci tohoto postupu s nezávislým lékařem, zda tento postup je vhodný a nezbytný.

V případě, že vám lékařka nevyhoví a neuzná případné pochybení, můžete využít stížnosti, bude však opět potřeba prokázat, že orpavdu k pochybení v podobě nekvalitní práce došlo.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS