Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lékařův podporovaný dodavatel nebo potřeby pacienta?

Dobrý den,

Mám dotaz na to, kdo může předepsat vhodné plenkové kalhotky mamince, protože její obvodní lékař na malé vesničce (je těžké někam dojíždět) předepisuje Plenkové kalhotky TENA Pants Plus medium, které jsou pro chodící pacienty. Mamince je 90 let a opravdu nechodí, jen ji překládáme na vozík. Každý měsíc dokupujeme za spousty peněz další kalhotky.

Po konzultaci v jiné lékárně bychom potřebovali používat Tena slip plus premium s vyšší savostí a hlavně s doporučením pro ležící pacienty a zapínacími pásky se suchým zipem. Mohla by mít 300 ks.

Lékař odmítl předepsat tyto kalhotky s odůvodněním, že on podporuje dodavatele jiného a předepsal mamince prý dle našich požadavků obdobné, ale je jich jen 270 ks, což je méně, než by bylo potřeba.

Je takový postup lékaře opravdu správný? Vypadá to, že výrobce je stejná firma a že lékař obhajuje něco jiného.

Jak nejlépe postupovat, aby bylo předepsáno to nejvhodnější?
Děkuji za odpověď.

Kateřina Hana

Odpověď:

Dobrý den,

zákon o veřejném zdravotním pojištění v příloze č. 3 stanoví, že se z něj hradí absorpční prostředky pro těžkou inkontinenci - plenkové kalhotky max. v počtu 150 ks za měsíc, přičemž je hrazeno 100% z ceny do 1.700 Kč za 150 ks. Přičemž z pohledu zákona se na plenkové kalhotky pohlíží jako na zdravotnický prostředek.

To, že se lékař při předepisování zdravotnických prostředků neřídí pouze zájmem pacienta, ale jak uvádíte podporou určitého dodavatele, není správné a mohl by zajímat např. pojišťovnu Vaší matky, nebo českou lékařskou komoru. Nicméně uznáváme, že konfliktní řešení situace, není zejména na malé obci vhodné. A příliš užitečná pravděpodobně nebude ani rada na změnu praktického lékaře, na kterou má Vaše matka nárok.

Řešení podle nás  obsahuje § 52 odst. 1 zákona o zdravotnických prostředcích, uvedené ustanovení opravňuje lékárníka, aby provedl záměnu zdravotnického prostředku za obdobný. Doporučujeme Vám tedy při příští návštěvě lékárny požádat s poukazem na uvedené ustanovení o záměnu předepsaných plenkových kalhotek za ty, které považujete za vhodnější.

S pozdravem.

Vaše Férová nemocnice

23.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS