Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na sanitku ze zákona ?

Dobrý den,

musím podstoupit chemoterapii atd. až přes operaci ozařování. Praktický lékař mi napsal cestovní příkaz, ale onkolog mi řekl, že na sanitku není nárok ze zákona, že můžu jezdit třeba vlakem, nebo autobusem a cestu, že jsem byla na chemoterapii mi nepotvrdí. Je možné se obrátit třeba na posudkového lékaře, nebo na někoho kdo mi řekne, jestli nárok mám nebo ne? Není možné v těchto stavech jezdit hromadnou dopravou.

boby1963

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na převoz sanitkou upravuje § 36 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Nárok na dopravu mezi smluvním poskytovatelem (nemocnicí, obvodním lékařem) vzniká pacientovi, který není schopen se přepravit bez využití zdravotnické dopravní služby. „Poukaz“ na přepravu vystavuje ošetřující lékař, což je Váš obvodní lékař a v případě nemocnice Vámi zmiňovaný onkolog. Z Vašeho popisu vyplývá, že podmínky pro přiznání zdravotnické dopravní služby splňujete.

Bohužel dle zmiňovaného zákona není možnost revize a nárok na sanitku je tak plně v rukou ošetřujícího lékaře ambulantní péče (Vašeho onkologa). Řešením však může být kontaktovat Vaši zdravotní pojišťovnu s dotazem na posouzení nároku a kontaktováním Vašeho onkologa. Dále se můžete obrátit na vašeho obvodního lékaře, aby kontaktoval Vašeho onkologa a danou věc s ním projednal.

V úvahu dále přichází možnost odvolání se proti takovému posudku, jelikož ve Vašem případě takové rozhodnutí lékaře nejspíše spadá pod definici posudku, jelikož podle § 41 písm. g) zákona o specifických zdravotních službách je součástí posudkové péče posuzování zdravotního stavu pacienta pro jiné účely. Podle § 46 zmíněného zákona pak máte možnost podat návrh na přezkoumání do 10 dní od jeho prokazatelného předání poskytovateli, který jej vydal, za předpokladu, že tímto posudkem vznikají posuzované osobě práva a povinnosti – ve Vašem případě právo na přepravu zdravotnickou dopravní službou.

Vaše Férová nemocnice

 

 

26.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS