Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na sanitu a prodloužení podpůrčí doby

Od února 2011 jsem v pracovní neschopnosti s algodystrof. syndromem DK. Chodím o francouzských holích a nohu nemůžu zatěžovat. Celý rok jen samé kontroly a léky, ale stav se nelepšil. V lednu jsem se dostala do rehabilitačního zařízení, kde jsem absolovovala léčení v kyslíkové komoře. Již po 10 komorách se dostavil pozitivní výsledek. Po sedmi týdnech pobytu jsem byla propuštěna a pro nachlazení jsem jich využila 25, ale lékař mi sdělil, že mám nárok na 40 komor. Shodli jsme se, že zbytek dodělám individuálně. A teď Vás prosím o radu. Praktický lékař mi odmítl dát na převoz sanitu. Jak dál postupovat? Jelikož mi končí podpůrčí doba, žádala jsem o prodloužení PN. Mám přinést od specialisty potvrzení, jak dlouho budu v léčení. Zdá se mi absurdní chtít po lékaři vyjádření, jak dlouho budu v pracovní neschopnosti, když nejsem vyléčena a podle něho je tato nemoc zdlouhavá. Děkuji za Váš názor a jak postupovat.

zorinka

Odpověď:

Dobrý den,

dopravu sanitkou vám indikuje (předepisuje) váš ošetřující lékař v případě, že zdravotní stav neumožňuje dopravu běžným způsobem bez použití sanitky. V takovém případě je přeprava plně hrazena ve výši, která odpovídá vzdálenosti nejbližšího zařízení, které je schopno požadovanou péči poskytnout.

Pokud vám váš zdravotní stav umožňuje dopravu běžným způsobem, můžete vozidla sanitky využít také. V tomto případě si však přepravu hradíte sama.

Máte-li za to, že nejste schopna přepravy běžným způsobem a lékař vám přesto odmítnul přepravu sanitkou předepsat, pak kontaktujte svou zdravotní pojišťovnu a vyžádejte si k tomu posudek jejího revizního lékaře.

Prodloužení podpůrčí doby (vyplácení nemocenské dávky) je možné v případě, že lze očekávat vaše uzdravení do 350 dní po uplynutí podpůrčí doby. Z toho důvodu je nutné vyjádření lékaře ohledně předpokládané délky pracovní neschopnosti.

Nebude-li vám prodloužena podpůrčí doba, budete i nadále pracovně neschopná avšak nebudete pobírat nemocenskou dávku.

Vaše Férová nemocnice

13.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS