Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na stravu průvodce v nemocnici

Dobrý den,

jsem hospitalizována s 3 měsíčním synem v nemocnici. Jelikož jsem s ním již v jiné nemocnici byla tak jsem byla zaskočena tim, že v této nemocnici nemám jako doprovod nárok na stravu (musím si vybrat z variant - bez stravy, polopenze, plná penze).
 
Dnes jsem platila za stravu (přišli mě zkasírovat, protože zítra bychom měli být propuštěni) a tak jsem se na to ptala znovu proč nemám nárok na stravu zdarma (hrazenou z veřejného zdravotního pojištěni) a bylo mi řečeno, že nejsem pacient. Když tedy nejsem pacient, tak bych neměla platit regulační poplatek. A tady platím regulacní poplatek i stravu.
 
Chtěla jsem se zeptat, zda je tento postup nemocnice podle práva. Přece jen 350 Kč denně za pobyt v nemocnici je pro rodinu s dětmi dost peněz (a v hmotné nouzi nejsme, jak mi ekonomka sdělila, že tyto rodiny jsou osvobozeny).

 


Misek M

Odpověď:

Dobrý den,

podle našeho názoru byste jako průvodce dítěte v nemocnici měla platit pouze regulační poplatek ve výši 100 Kč za den a neměla byste si platit zvlášť stravu.

Zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění v § 25 říká, že pobyt průvodce dítěte do šestého roku věku je hrazenou službou z veřejného zdravotního pojištění. "Pobyt průvodce" interpretujeme tak, že zahrnuje i stravu stejně jako u pacienta, nikoliv pouze jeho ubytování.

Pokud jste již požadované poplatky zaplatili, můžete je následně vymáhat zpět jako bezdůvodné obohacení, protože k jejich vybírání nemá nemocnice oprávnění. 

Vaše Férová nemocnice

19.6.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS