Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenské dávky nebo invalidní důchod?

Dobrý den mám dotaz, marodím od srpna 2012 a stav se nelepší, ba naopak. Přidaly se mi další zdravotní potíže, psychické problémy, navštěvuji psychoterapie, silné astma. Nyní mi byl diagnostikován zápal plic a doporučeno že mám požádat o prodloužení pracovní neschopnosti nebo o důchod z důvodů nelepšení a komplikacím stávajícího zdravotního stavu. Můžete mi poradit jakou variantu volit? Děkuji za brzké vyřízení a odpověď jak postupovat a jak situaci řešit. Blíží se mi konec neschopenky na které budu v srpnu rok.

NN

Odpověď:

Dobrý den,

nemocenská dávka se týká případů, kdy se předpokládá, že se budete moci vrátit do pracovního procesu a slouží jako náhrada mzdy za dobu, kdy je osoba v pracovní neschopnosti. Invalidní důchod se narozdíl od nemocenské využije v případech, kdy se neočekává zlepšení zdravotního stavu a pokles pracovní schopnosti je trvalý a nastal nejméně o 35 %. Nemocenské dávky a dávky invalidního důvodu řeší rozdílné sociální události a mohou tedy být přiznané vedle sebe. Více informací naleznete v dotazu, který jsme řešili zde.

Doporučili  bychom Vám tedy požádat o prodloužení pracovní neschopnosti u okresní správy sociálního zabezpečení.

Zároveň můžete zažádat i o přiznání dávek invalidního důchodu. Žádosti sepisují okresní správy sociálního zabezpečení. Posudkový lékař české správy sociálního zabezpeční prověří na základě Vaší zdravotnické dokumentace Váš zdravotní stav a rozhodne o míře poklesu Vaší pracovní schopnosti. Je vhodné shromáždit a předložit Vaší zdravotnickou dokumentaci. Tu si můžete opatřit u Vašich ošetřujících lékařů vyžádáním její kopie (může být za úplatu) nebo bezplatně  např. pořízením fotografického snímku, po domluvě máte právo nahlížet do své zdravotnické dokumentace (více zde).

Vaše Férová nemocnice

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS