Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesprávná léčba

Mám dva a půl roku zavedený zubní implantát. Od začátku s ním byly problémy - záněty, s tím spojené úbytky kostní hmoty, ta se potom operativně doplňovala, následně se údajně "rozpouštěla", sešití operačních ran bylo s problémy - jednou praskl steh, podruhé se roztrhla dáseň, byla opakovaně nasazována antibiotika, tvořila se píštěl, implantát byl nestabilní a bolestivý.
Lékař často říkal, že "je to dobré, píštěl tam není, atd." i po mé návštěvě na pohotovosti, kde píštěl potvrdili.
Po ztrátě důvěry a trpělivosti jsem navštívila jiného odborníka a jeho vyjádření bylo: devastace kosti po opakovaných zánětech, nadále chronický zánět, implantát měl být dávno vytažený, hrozí tam i nález v čelistní dutině, což by byl závažný stav.
K původnímu lékaři jsme jezdila do sousedního regionu, cca 100Km jedna cesta, brala si volno z práce a vynaložila nemalé prostředky za pohonné hmoty.
Nepočítaje bolesti po zákrocích, omezení v práci, také stres a co se bude příště zase operačně provádět. Celý zákrok i se zhotoveným můstkem na implantát stál 27.000 Kč.
Již jsem požádala druhého implantologa o převzetí do péče, ten s převzetím souhlasil.
Můj dotaz zní takto: na co mám při reklamaci nárok?
Nejzávažnější je, že lékař záněty léčil, přestože musel vědět, že to nemá perspektivu, a způsoboval mi tím neustálou újmu a bolest. Nevím, jaké to bude mít ještě důsledky - jestli se kost dohojí, a navíc znova budu podstupovat bolest jak při vyjmutí stávajícího implantátu, tak při zavádění nového, jinak bych měla v ústech nevzhlednou mezeru bez zubů.
Dále si chci vyžádat kompletní kopii zdravotních záznamů. Nemůže se stát, že lékař tam něco poopraví, než mi ji pošle? Má to pouze v počítači. Mohu žádat uhrazení výloh za cestu, absenci v práci, atd.?
V jaké výši by mi měl uhradit moji platbu za celou práci?

Děkuji moc za Vaši odpověď.

Aránek

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že jste měla s lékařem takto nepříjemnou zkušenost.

Pokuste se nejprve s lékařem dohodnout. Nejprve Vám doporučujeme si nechat vypracovat lékařský posudek, například od lékaře, která souhlasil s Vaším převzetím do péče. Pro Váš další postup je totiž žádoucí, abyste měla nějaký odborný podklad. Také je dobré vyžádat si svou zdravotnickou dokumentaci.

Je lepší Vaše nároky nejprve vymáhat mimosoudní cestou. Pokud budete mít zdravotnickou dokumentaci a posudek druhého lékaře, který potvrdí pochybení při výrobě implantátu, měl by Vám lékař vyhovět a Vaše nároky zaplatit. Více o mimosoudním řešení sporů se můžete dočíst na našich stránkách.

Na jednání lékaře si také můžete stěžovat, což pro něj ve výsledku může znamenat pokutu, nebo také ztrátu oprávnění k provádění lékařského povolání. Více o podávání stížností se můžete dočíst zde.

Pokud by domluva nebyla možná a mimosoudní jednání nikam nevedlo, tak vzhledem k tomu, že vám byla způsobena škoda na zdraví, můžete podat žalobu na náhradu škody na zdraví v rámci občanskoprávního řízení. V rámci této žaloby můžete uplatnit finanční satisfakci, jak reálná je šance domoci se odškodnění, prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. V případě, že budete usilovat o finanční odškodnění, doporučujeme Vám konzultovat případ také s advokátem. Ten se nejprve pokusí o mimosoudní řešení sporu, tzn. že se se zubním lékařem, příp. zřizovatelem pokusí domluvit a zpravidla je také vyzve k náhradě škody. Škodu v takových případech je nutné přesně vyčíslit a prokázat. Právní pomoc můžete nalézt na internetových stránkách Potřebuji právníka nebo v seznamu advokátů České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice.

5.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS