Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění trvalých následků zapříčiněných vedlejšími účinky státem schváleného léku

Vážená paní, Vážený pane, 1) před několika lety (cca období zavádění Julínkových poplatků ve zdravotnictví) jsem se na vás obrátil ohledně toho, že jsem postižen trvalými následky vedlejších účinků státem schváleného léku TETRACYKLYN, který mi byl podáván v raném dětství (rok narození 1966). Tento lék pak byl později zakázán podávat dětem a těhotným ženám. Mými trvalými následky jsou poškozené zuby - žluté, rýhovaná a ztenčená sklovina, takže mám vysokou kazivost zubů. Od dětství jsem častý návštěvník zubařů. Dnes se tyto křehké a rozvrtané a neustále přeplombované zuby začínají rozpadat a nic už na tom nezmění velmi vstřícná a kvalitní péče 1.stomatologické kliniky v Brně (dříve na Šillingrově náměstí, nyní několik let v rámci Nemocnice u sv.Anny) Domnívám se proto, že bych měl být osvobozen od poplatku za návštěvu u zubaře a měla by mi být státem zajištěna náležitá zdravotní péče, když mi v minulosti lékaři naordinovali státem schválený lék s vedlejšími trvalými následky, přičemž není rozhodující, zda vedlejší účinky byly známy v době registrace léku v ČSSR, v době podávání lékařem nebo až později. Považuji za nesprávný současný stav, kdy já si musím hledat lékaře a odpovídající péči a za tu platit poplatky či doplatky úkonů či materiálu. Takhle by to přece nemělo býti. Výsledkem kontaktu s LPP bylo, že zpracováváte připomínky na změnu zdravotního zákona, kde bude též návrh řešení takového situace. proto mne zajímá jak to dopadlo. V případě že negativně, tak jaké jsou možnosti a šance do budoucna. 2) V minulosti (1984-1991) jsem na klinice prodělal řadu resekcí zubů. Vždy se vše dobře zahojilo bez následků (zřejmě vždy jiným lékařem). Až ta poslední resekce (dvojka vlevo nahoře) nemohla být provedena dobře, když i přes lokální umrtvení jsem cítil strašnou bolest, jako by řezali do živého, bez umrtvení. To jsem lékař hned sdělil, ale byl jsem odbyt. Bohužel byla předdůchodového věku nebo důchodového, takže tam již nebude pracovat. Dodnes mne kořen zubu bolí trvale, a někdy opravdu hodně, že se nemohu soustředit, různě si jezdím zuby po zubech. Je to dost špatné. Podle rentgenu tam je řádně zahojená jizva, není tam zánět, hnis atd. Stávající ošetřující stomatoložka na klinice říká, že s tím nic nejde dělat, leda tak revizi zákroku, ale že to nepomůže a spíše to může být horší. Co s tím jde dělat zdravotně? Co s tím jde dělat právně, když mám trvalé bolestivé následky?

JK

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně pracují pouze právníci nikoli lékaři, a proto se k Vašim dotazům můžeme vyjádřit pouze po právní stránce.

Ve Vašem případě byste mohl po zdravotnickém zařízení, resp. po státu požadovat náhradu škody, která Vám vznikla v důsledku vedlejších účinků státem schváleného léku. Bohužel se domníváme, že lhůty k uplatnění nároku na náhradu škody i odškodnění trvalých následků jsou již promlčeny. Doporučujeme Vám obrátit se na advokáta zabývajícího se zdravotnickýcm právem, kterého si můžete vyhledat na internetových stránkách České advokátní komory.

Pokud jde o regulační poplatky, jejich plateb se zákonně zbavit nelze. Jsou však stanoveny jejich limity, a pokud překročíte v kalendářním roce limit ve výši 5.000 Kč, zdravotní pojišťovna je povinna Vám uhradit částku zaplacenou na regulačních poplatcích, o kterou byl tento limit překročen.

Vaše Férová nemocnice

17.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS