Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odvoz doprovodu sanitou

Dobrý den,

otec potřeboval odvoz na kontrolu k lékařům sanitou. To nebyl problém, obvodní lékař sanitu napsal. Ale jeho manželce, která jej musí doprovodit z důvodu, že otec je nesoběstačný, sanitu nedají. Prý ať si dojde pěšky. To že by musela jít cca 1km a již sama nedojde ze zdravotních důvodů, nikoho nezajímá. Je v tomto případě nárok, aby manželka mohla jet sanitou se svým manželem?

Děkuji

Liška

Odpověď:

Dobrý den,

to zda bude doprava sanitkou proplacena i doprovodu, určuje ošetřující lékař, který nutnost doprovodu indikuje. I u samotného pacienta záleží na posouzení lékaře, zda bude stejná doprava uhrazena. Pokud lékař neuzná doprovod jako nezbytný, pořád je zde možnost pacienta sanitkou doprovázet, doprovod si však musí dopravu uhradit sám a nebude mu uhrazena pojišťovnou. Nárok na dopravu sanitkou zde tedy není, manželka Vašeho otce jej Však může sanitkou doprovázet, pokud si dopravu sama uhradí.

Pokud se domníváte, že jednání ošetřujícího lékaře bylo neadekvátní a vzhledem ke stavu Vašeho otce byl doprovod jeho manželkou skutečně nutný a měl jej tak schválit také, můžete si na toto jednání lékaře stěžovat. Více o stížnostech se dočtete zde.

Vaše Férová nemocnice.

17.6.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS