Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za mamografické vyšetření

Dobrý den,

obracím se na Vás s dotazem a s žádostí o pomoc.

je mi 34 let, měla jsem velmi špatné výsledky krve, kde mi byl zjištěn velký úbytek červených krvinek a jsem po celý den velmi unavená. V prsu jsem si našla bulku a moje praktická lékařka a moje internistka mi napsala žádost na vyšetření mamografem v nemocnici. Měla jsem tedy dvoje doporučení od dvou lékařů. Zde mi  vyšetření odmítli udělat s tím, že jsem mladá a že si ho budu muset uhradit. Místo toho mi u Vás udělali sono a zde mi lékařka řekla, že pokud boule nezmizí a bude v prsu pořád, mám jít nutně na mamograf.

To mi napsala i do zprávy. Dále mne místo mamografu poslali na chirurgii, kde mi lékař sdělil, že tam mám nález, ale že si myslí, že to nic není. Bulka v prsu mne velmi bolí.

Já jsem nyní dlouhodobě na neschopence, žiji sama, žádnou rodinu nemám a nemám finanční prostředky na to, abych si mamograf sama uhradila.

Chtěla bych se informovat jak mám tuto situaci řešit. A jak mohu v této věci postupovat.

Mám vážné obavy o svůj zdravotní stav. Myslím, že je zbytečné, když mne lékaři posílají na dvoje vyšetření (sono a chirurgie) a z těchto vyšetření se nedá přesně zjistit co v prsu mám. Bylo by asi levnější a jednodušší mi udělat mamograf a zjistit mou diagnozu. 


Děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem


KT

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, že se potýkáte s takovými problémy. Pokusíme se Vám poradit, jak můžete postupovat. Je pravdou, že mamografické vyšetření zdravotní pojišťovny obecně nehradí ženám mladším 45 let. 

Na druhou stranu, existují i výjimky. Můžete zkusit argumentovat doporučeným standarden pro poskytování screeningu karcinomu prsu s tím, že patříte do některé z rizikových skupin. Je možné, že patříte do některé ze skupin pod písmenem d, například, pokud se u vás v rodině rakovina prsu vyskytovala. Pokud ano, a váš lékař by vám byl ochoten tuto skutečnost do žádanky potvrdit, měli by vám poté vyšetření provést bezplatně. 

Nepracuje u nás žádný lékař, nedokážeme Vám tak říci, jestli jsou metody, které vám lékaři navrhují stejně kvalitní. V této věci se poraďte se lékaři, odborníky. Zároveň se můžete zeptat u vaší zdravotní pojišťovny na její podmínky úhrady za mamografické vyšetření.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

Doporučený standard pro poskytování screeningu karcinomu prsu

Podmínkou úhrady screeningové mamografie z prostředků veřejného zdravotního pojištění včetně případných doplňujících vyšetření je:

a)

provádění vyšetření ve screeningovém centru,

b)

indikace registrujícím gynekologem nebo všeobecným praktickým lékařem,

c)

věk nad 45 let a dvouroční interval nebo

d)

vyšetření žen s velmi vysokým rizikem na základě dispenzarizace (sekundární prevence) podle příslušné vyhlášky. V tomto případě indikuje vyšetření dispenzarizující lékař a interval kontrol mezi vyšetřením a věková skupina je stanovena individuálně podle míry rizika.

Velmi vysoké riziko vzniku zhoubného nádoru prsu mají:

ženy s genetickým rizikem - tj. ženy se zárodečnou mutací genů spojených s vysokým rizikem karcinomu prsu (BRCA 1, BRCA 2, TP 53 a dědičné syndromy způsobené mutací jiného genu - ataxia teleangiectatica, Peutz-Jeghersův syndrom, Cowdenův syndrom, Lynchův syndrom),

ženy bez prokázané genové mutace, u nichž je vzhledem k rodinné a osobní anamnéze riziko vzniku zhoubného nádoru prsu vyšší než 20 % (riziko stanoví zpravidla genetik),

ženy s histologickým nálezem atypické hyperplazie nebo lobulárního karcinomu in situ,

ženy, které prodělaly radioterapii na oblast hrudníku do 18. roku věku.

 

30.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS