Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za očkovací vakcínu Hexacima (schéma 2 + 1)

Dobrý den, mám dotaz ohledně platby za vakcínu Hexacima. Syn dostal první injekci v 10 měsících (přesně den před 10 měsícem), a nyní mi moje pediatrička napsala, že revizní lékařka z pojišťovny OZP jí nepovolila proplacení pro tuto vakcínu - dala sem Hexacimu, ne Hexavakcínu - a to se zdůvodněním, že byla aplikována mimo pojišťovnou schválené schéma a nejde o zdravotně postižené dítě, takže musím očkování platit. A já si myslím, že jednají protiprávně, že Hexacima je stejně schválená vakcína státem jako hexavakcína, a že dodržím i termín očkování, když jsem začala očkovat v 10 měsících, další dávku dostane syn po 2 měsících, v 1 roce a další za cca 6 měsíců, dle jeho zdravotního stavu, budu očkovat schéma 2+1. Ale bohužel nevím, kde dohledat, že nejsem povinna tuto vakcínu platit, že je to povinné očkování dané státem na těch 6 nemocí, že to hradí stát a že splním i termín očkování. Moc děkuji za vaši odpověď

aljuska

Odpověď:

Dobrý den

Zákon o veřejném zdravotním pojištění přenechává pravomoc stanovit výši a podmínky úhrady léků pojišťovnami Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv. Výše uvedený úřad však na svých stránkách explicitně neříká, zda má být Hexacima hrazena, či nikoliv.

Podzákonná úprava, vyhláška o očkování proti infekčním nemocem, zmiňuje 3 dávky + 1 přeočkování. O dávce ve schématu 2 + 1, jaké má Hexacima, se vyhláška vůbec nezmiňuje. Můžeme si položit otázku, proč schéma 2 + 1 není ve vyhlášce uvedené. Nabízí se nám řešení, že schéma 2 + 1 jednoduše stát nestaví na roveň aplikaci 3 + 1, a za jediné správné považuje očkování schématu 3 + 1. K tomuto názoru se přikláníme (str. 29 nahoře Manuálu ligy lidských práv pro pediatry, kde užití schématu 2 + 1 je uvedeno jako příklad odmítnutí nabízené zdravotní péče). 

Na stránkách Ministerstva zdravotnictví je dispozici dotaz, i s odpovědí ministesterstva, z března 2015, ze kterého se dozvíme, aplikaci očkovací látky ve schématu 2 + 1 ministerstvo nepovažuje za splnění vyhlášky. Na dítě naočkované dle schématu 2 + 1 se tedy Ministerstvo nedívá jako na naočkované, a tudíž by velmi pravděpodobně nepodpořilo ani úhradu očkování pojišťovnou.

Abyste měla jistotu, doporučujeme se obrátit na Ministerstvo zdravotnictví s Žádostí o informace, dle výše uvedeného vzoru dotazu. Ideálně položit Ministerstvu otázku, zda máte nárok na úhradu vakcíny Hexacimy, která je aplikovaná dle shématu 2 + 1. Odpovědět by Vám měli do 30-ti dnů. Kladná odpověď, kterou byste mohla obdržet od Ministerstva, by sloužila jako pádný argument pro pojišťovnu, aby Vám uhradila předmětné očkování.

Může se stát, že některé pojišťovny se mohou rozhodnout proplácet Hexaxacimu, vakcínu se schématem 2 + 1, bez ohledu na to, zda mají tuto povinnost stanovenou státem, či nikoliv. Ještě před zahájením očkování je možné se informovat u pojišťovny, u které je daná osoba pojištěna, jaké úhrady poskytuje svým pojištěncům.

S pozdravem,

Vaše férová nemocnice

5.8.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS