Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Platba za RTG zubu

Dobrý den,
navštívil jsem zubního lékaře s bolestí zubu (zub moudrosti), byla mně provedena optická kontrola zubu, 1xrtg a převedení rtg na formát A4. Za rtg a A4 jsem zaplatil 90,- a 70,-. Vše tedy za 160,-.
Hradí pojišťovna rtg??? Mám pojišťovnu 211 MV.  Nebo si doktor pouze vydelal 160,-???
Děkuji Vám za odpověď.

kiwi1978

Odpověď:

Dobrý den,

dle přílohy k vyhlášce Ministerstva zdravotnictí, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, patří vyhotovení rentgenového snímku u stomatologa mezi úkony, které pojišťovna hradí plně.

Zásadní ve vašem případě je, jestli je stomatolog, u kterého jste vyšetření podstoupil, smluvním partnerem pojišťovny, u níž jste pojištěn. Bezplatně (prostřednictvím pojišťovny) provádějí lékaři vyšetřní s použitím RTG pouze pacientům, s jejichž pojišťovnami mají uzavřenou smlouvu. Pokud tedy lékař, který vás vyšetřoval, menzi partnery vaší pojišťovny nepatří, nezbývá vám, než si za provedený výkon zaplatit. V každém případě vás však měl lékař o případné platbě dopředu informovat.

O opačný případ by šlo, pokud s vaší pojišťovnou smlouvu uzavřenou má. Jak je patrné ze srovnání dostupného např. zde, srovnatelné výkony reší ostatní lékaři prostřednictvím pojišťovny a pacient je tedy na místě nehradí. Pokud je toto i váš případ, doporučujeme vám zkonzultovat správnost postupu s jiným stomatologem, kterému věříte. Případně se můžete prostřednictvím stížnosti obrátit na zdravotní pojišťovnu nebo na Českou stomatologickou komoru, která to posoudí a případně z toho pro lékaře vyvodí závěry.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS