Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podložky pro pacienty

Hradí Veřejná zdravotní pojišťovna podložky pro ležící v domově důchodců, který spadá pod krajské zařízení je tedy státní? V domově mi řekli, že si je mám kupovat. Děkuji

senior

Odpověď:

Dobrý den,

Veřejná zdravotní pojišťovna přestala proplácet inkontinenční podložky od 1. 1. 2013 z důvodu . Proti tomu se snesla vlna kritiky i ze stran odborníků, které tlačí na opětovné proplácení inkontinenčních podložek. Zde si můžete přečíst vyjádření ministerstva zdravotnictví k tomuto kroku pojišťovny.  Citaci z tohoto článku uvádíme pro lepší orientaci:

"Co se však týče vyřazení podložek pro inkontinentní pacienty (absorpční podložky) z úhrad k 1. 1. 2013, považuje ministerstvo tento krok zdravotních pojišťoven za protiprávní, neboť současné znění ustanovení § 15 odst. 12 zákona o v.z.p. ukládá u těchto zdravotnických prostředků úhradu 75 % z konečné ceny v provedení ekonomicky nejméně náročném. Nelze tedy v tomto bodě akceptovat odůvodnění pojišťoven, které argumentují tím, že se jedná pouze o odstranění duplicitní úhrady u absorpčních prostředků pro pacienty s inkontinencí a že za primární péči je považována preskripce absorpčních prostředků určených k přímé aplikaci na tělo pacienta (vložky, vložné pleny, fixační kalhotky, plenkové kalhotky)."

V současné době tedy není možné inkontinenční podložky proplácet, je však pravděpodobné, že v brzké době se situace změní.

Vaše Férová nemocnice

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS