Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Poplatky při dlouhodobém pobytu v nemocnici

Chtěla jsem se zeptat, jak je to s platbami za dlouhodobý pobyt v nemocnici v případě vážného onemocnění a zda existuje po určité době nějaká snížená sazba nebo úleva na platbě.

Vlaďka

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel v tomto případě neexistuje zákonem stanovený limit, za kterým by už pacient platit nemusel.

Regulační poplatek 100 Kč se platí za každý den, ve kterém je poskytována lůžková péče. Pokud je pobyt delší než 30 dní, tak se provádí platby těchto poplatků vždy ke konci daného kalendářního měsíce. Poplatek vybírá konkrétní poskytovatel zdravotní péče, ve vašem případě nemocnice. Poskytovatel je povinen vystavit pojištěnci nebo jeho zákonnému zástupci na jeho žádost doklad o zaplacení regulačního poplatku, s uvedením čísla pojištěnce, výše regulačního poplatku, otiskem razítka poskytovatele a podpisem osoby, která regulační poplatek přijala. Žádné jiné platby po Vás nemocnice chtít nemůže, jelikož péče jako taková je hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Limity regulačních poplatků jsou stanoveny pouze pro některé poplatky, a to na ty ve výši 30 Kč (tedy za návštěvu lékaře, psychologa, logopeda a za recept) a pro doplatky na léčiva nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely. V takovém případě je stanoven ve výši 5.000 Kč. Tento limit se ale nevztahuje na poplatky za pobyt v nemocnici, proto je nutné je platit za celou dobu pobytu ve výši 100 Kč za den. V případě ukončení léčby v nemocnici, se počítá poslední den lůžkové péče spolu s prvním dnem lůžkové péče jako jeden den. Žádné jiné limity nebo úlevy při dlouhodobých nemocech poskytovány nejsou. 

Pro tyto případy je možné se pojistit komerčním pojištěním. Avšak pokud jej již nemáte sjednané, je již velmi nepravděpodobné, že Vám jej někdo poskytne. Z takového pojištění se pak hradí část zaplacených regulačních poplatků.

Vaše Férová nemocnice

28.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS